Helsings Fire

”Som tysk expressionism möter Jack Kirby”. Så har bindgalne (i själva verket är Alan rationell på gränsen till det absurda – han ser bara lite snurrig ut) serietidningsgeniet Alan Moore beskrivit sin kollega Mike Mignolas tecknarstil. Med kraftiga slag mejslar han ut sina miljöer och karaktärer ur råaste mörker, som om han arbetade i sten och bara hade en jordigt dyster palett att måla med. De gotiska, ödemättade och Lovecraftska teman han rör sig genom i, till exempel, Hellboy-serien har aldrig tagit sig ett så naturligt uttryck som när den kanaliserats genom Mignolas tuschstift. Det visuella var också det första som slog mig. Det raserade en värld uppbyggd av 90-talsskadad McFarlane-vulgo och tajt axelvaddade Jim Lee-kreationer. Det spann vidare på den ljuva Frank Miller-stil jag ännu bara anat. Tillsammans med de beckmörka Chtuhlu-tonerna, de råbarkade noirdialogerna och den respektlösa behandlingen av mytologi från världens alla mörkaste hörn var Hellboy en skapelse som inte kunde göra annat än gripa tag om hjärteroten. Och det vägrar släppa taget.

Helsing’s Fire är ett spel som på många sätt hör hemma på en plats långt utanför AppStores rampljus. Det är en varelse som helst av allt ruvar i en dypöl i någon bortglömd håla i östeuropa (gärna omgärdad av höga berg bebodda av rödögda nazimonster). Det är också, kanske just därför, ett spel som många missat. Holländska Ratloop (som bland annat ligger bakom ett av förra årets absolut bästa indieplattformare, Rocketbirds: Revolution!) smög ut spelet i somras. Själv upptäckte jag det lagom till höstmörkret började falla. Det greppade tag i mig med samma element som Mignola gjorde för ett halvt liv sedan. Hårdkokte doktor Helsing och hans sammanbitne assistent Raffton tar sig an Dracula som om de själva var en del av Bureau for Paranormal Research and Defense. Med enbart tre facklor och ett par färgglada flaskor tonikum rensar de upp bland leden som mörkrets blodtörstige härskare samlat kring sig. Det och massor med torr, dödsföraktande humor.

Men om tonen, humorn och dialogen(!) var vad som fångade mitt intresse var det spelets simpla men geniala grundkoncept som höll mig kvar. Med pekfingret styr du facklan över spelplanen, och när du hittat rätt plats bränner du av en styrketår som får också det mest skräckinjagande monster att gå upp i rök (eller förvandlas till en fager ungmö, så klart). För att få facklorna och flaskorna att räcka till måste du sedan lysa på monstren i rätt ordning. Pusslet blir att räkna ut ordningsföljder och att hitta vinklar där så många som möjligt blir belysta av herr Helsings heliga ljus. För den absurt rationelle låter det kanske trist, men för den som delar mina referensramar lär det vara en given fullträff. Helsing’s Fire är ett av årets allra bästa Iphone-spel. Berätta inte om det för någon bara. Det gör sig bäst i mörker.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , , ,Kommentarer ( 3 )

Har haft ögonen på det länge. Skärmdumparna har inte övertygat mig men din text gjorde. Laddar ner i detta nu. :)

  (Quote)

Farbror Atlas den 14 Dec 2010 klockan 14:55

Tack för tipset. Var grymt kul. Gillar verkligen musiken.

  (Quote)

Anton den 16 Dec 2010 klockan 23:53

Ja det är ett genialiskt litet spel, så smart och bra på alla sätt. Och det bara fortsätter ge!

  (Quote)

Michael Gill den 17 Dec 2010 klockan 00:38

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .