Mario Paint

Av kärlek bygger man musik” heter det ju, en sanning värd att upprepa när det gäller alla kreativa uttryck. Spel inte minst. Men vad händer när man kombinerar kärleken till olika uttryck – när man, till exempel, gör musik om hur mycket man älskar Mega Man-serien? Eller mash up-mixar sin favoritartist tillsammans med några av spehistoriens trallvänligaste låtar?

Man får en kärleksfest av sällan skådat slag, det är vad som händer.

Inför min medverkan i eminenta spelpodcasten Spelradion förra veckan hörde jag därför av mig till några av mina mest stilsäkra DJ-vänner för att vi tillsammans skulle försöka sätta ihop den ultimata nästan-spelmusik-listan. Problemet var bara att Spelradion, av upphovsrättsliga och budgetmässiga skäl, inte kunde spela någon av de låtar som inte uttalat var remixer. Det lämnade oss med fyra låtar – och bara två av dem var tips från mina kära vänner. Det räcker ju inte riktigt för att sätta ihop bästa låtlistan för förfesten, så här kommer ett gäng till.

Leedsfödde dubstepmästaren Rusko, vars första singel för övrigt hette SNES Dub, wobblade ihop en överjävlig Bionic Commando-remix på uppdrag av marknadsförarna som styrde Grin-släppet. All PR är bra PR sägs det, men det låter sällan så här bra.

Charles Hamilton är en rolig snubbe. Förutom att hajpas som nästa stora skit för ett par år sedan – och sedan inte riktigt ta fart alls – är han en tv-spelare av nästan obehagliga mått. Huruvida han verkligen spelar eller inte är svårt att veta, men att killen går in hårt för det digitala nöjet är helt klart. Förutom att döpa många av sina låtar efter klassiker (som senaste Paperboy) säger han sig nämligen också leva efter den egenhändigt ihopknåpade ”The Super Sonic Philosophy” och menar att man ska ”stay in a positive zone, you can always beat the game”. Som om det inte vore nog gjorde han också en hel mixtejp kallad ”Sonic the Hamilton” där han gick lös över sånt där som de Sega-frälsta allra helst skakar rumpan till.

Gamle specialläraren från Philadelphia, Raheem Jameel Jarbo är med allra största sannolikhet mest känd som Random här på Blog ’em up. Random är killen som byggt sig en sidokarriär (vid sidan om sitt lärarjobb alltså) på att lägga rim över lånade Mega Man-beats och turnerar regelbundet med andra nerdcore-rappare – även om man kan få känslan av att han kanske skulle vilja bredda sitt beatsnickrande lite. Men Grow up är fortfarande min favoritlåt (här hittar du länken till remixen som spelas i Spelradio-avsnittet).

…och så ett par till, okommenterade:

Benefit – Warp to world 69

Vybz Kartel – Baby (Diplo Rhythm)

Big Shug – Punch Out

Phunk Electric – Video Games Crash (Boy 8-bit’s High Score Attempt)
Lil Flip – Game Over (Disco Villains Remix)

Shout outs til Northern Tactics, Umeyo, Beyond Disco och Livin Lavish-gänget.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med:Kommentarer ( 6 )

Herregud vad jag älskar nerdcore. Fantastisk post, Gill!

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 26 apr 2010 klockan 15:20

Ibland förbannar man sitt jobb för att man saknar högtalare till datorn…

  (Quote)

Peter den 26 apr 2010 klockan 15:27

Rusko-remixen är lite överarbetad om du frågar mig. Det finns bättre datorspelsinfluerad musik inom dubstep.

Några exempel:
http://www.youtube.com/watch?v=u2ZqZ53gqeI
http://www.youtube.com/watch?v=hb_rRlGFTHU
http://www.youtube.com/watch?v=brekOtE03Ic
Och min favorit, Jamie Vex’d fantastiska omtolkning av Star Fox-musiken: http://www.youtube.com/watch?v=axUpissQ3QM

  (Quote)

Kim den 26 apr 2010 klockan 18:24

Grymt! Var några låtar här som jag själv missade.

Gör lite smygreklam för något relaterat, dvs. mitt radioprogram som sänds i Göteborg och på webben. Just hiphop/nerdcore/bliphop mm. gjorde jag ett program om, det hör du här: http://k103.se/files/users/pixel/blog/audio/20100315/100317_Pixel_18.mp3

Grym sida, grym musik. Kör hårt.

  (Quote)

Jonas Johansson den 26 apr 2010 klockan 20:03

Kim: Grymma tips!

Jonas: Skoj, ska genast lyssna!

  (Quote)

Michael Gill den 27 apr 2010 klockan 09:57

Ja, det fortsätter med att jag inte alls förstår mig på det eftersom att det inte är min musikstil, tyvärr xD

När det dessutom skrevs ”Random” så trodde jag vi talade om vår svenska bitpop-artist http://www.lastfm.se/music/Random
Riktigt skön lirare.

  (Quote)

PimPim den 27 apr 2010 klockan 14:03

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .