gustav

Den tionde februari drog vi igång Tv-spelshjälpen här på Blog ’em up, med anledning av den då tolvårige Gustav. Gustav var svårt sjuk i lymfkörtelcancer och tillbringade långa perioder av sitt sista år i livet på sjukhus. CAST-avdelningen på Karolinska var ett av de ställen han besökte. Gustavs mamma Anna startade en insamling till förmån för CAST, ett ställe som behövde pengar för att göra vistelsen lite lättare. Välgörenhetsbyråkratin satte (tillfälliga, skulle det senare visa sig) käppar i hjulen men spelarcommunityt ställde upp på ett fullständigt makalöst sätt.

Det visade sig snabbt hur många som ville vara med och verkligen göra skillnad. Och det gjorde det. Vi har pratat med Marie Wikström, chefssjuksköterska på CAST-avdelningen på Karolinska i Huddinge.

– Det har kommit fram massor, berättar en rörd och entusiastisk Marie Wikström. Det har varit helt fantastiskt!

– Det kom riktigt mycket under två veckor, väldigt intensivt. Jag har inte räknat spelen än för vi håller på och märka upp dom nu, men det är ju mängder. Vi har ju inte haft någonting!

Ni har inte hunnit lämna över något till era patienter än då?
– Jo, det gjorde vi på en gång. Vi hade en liten pojke här då som är fyra år och älskar spel – så då öppnade vi kartongerna och så fick han välja… Nu är han hemma och får vård, men då blev han jätteglad. Det var ju perfekt.

Kartonger fyllda med spel och konsoler har landat på Karolinska i flera veckors tid. Och som om det inte vore nog lät också Barncancerfonden Annas insamlade pengar gå till det de var ämnade för. Så inom kort kommer avdelningen också utrustas med platt-tv-apparater i alla tolv salar.

– Nu får vi platta vägg-tv-apparater till alla rum – och har till och med i reserv, om någon skulle gå sönder! Det har väl aldrig hänt tidigare! Och så spel och spelkonsoler till alla rum. Det känns ju verkligen som ett lyft.

Man lägger inte så mycket pengar på sånt här i vården i vanliga fall?
– Nej. Eftersom vi är en behandlingsavdelning för barn och vuxna så ligger vi ju inte under barnkliniken. Här finns inga lekrum – eftersom barnen inte kan leka där i vilket fall. Istället utrustar man rummen, som ju är väldigt neutrala när patienterna kommer hit – sen får de sätta upp egna bilder så det blir lite mer personligt. Pengarna från sådana här saker går alltid direkt till barnkliniken. De är rätt välutrustade men vi har ingenting. Nu behöver vi inte fundera så mycket – nu får alla.

Men spelen fungerar inte bara som värdefullt tidsfördriv.

– Efter transplantationen, när cellerna så att säga ska ”fästa”, så blir det ju en jättelång väntan. Och vad kan vara mer fantastiskt då än att titta på en film eller spela ett spel. Det blir ju ett väldigt bra tidsfördriv – där man kan förena nytta med nöje.

– Tennis och boxning och så, det är ju jättebra spel för våra patienter när det gäller andningen, andningsgymnastik och så där – det fyller ju ett annat syfte också, det är mer än underhållning.

Använder ni tv-spel i rehabiliterande syfte annars?
– Vi har gjort det, nu inväntar vi tv-apparaterna – för då kommer det ju finnas tillgång till sånt på alla rum. Vi ska se till att alla rummen har spelen för då kan man ju lägga in det som behandling med.

Marie avslutar med att tacka alla som varit med och gjort Tv-spelshjälpen till vad det blev.

– Ett jättestort tack – hälsa alla och tacka för ett fantastiskt jobb som verkligen kommit till glädje!

Vi vill också passa på att återigen tacka Gustav och Anna – utan er hade det här aldrig varit möjligt.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: ,Kommentarer ( 12 )

Otroligt härligt att spelen har kommit fram och gör nytta, man blir alldeles varm inombords.

  (Quote)

Linus den 22 mar 2010 klockan 12:52

”Vi hade en liten pojke här då som är fyra år och älskar spel – så då öppnade vi kartongerna och så fick han välja… Nu är han hemma och får vård, men då blev han jätteglad.”

Åh, vad glad man blir när man läser sånt här.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 22 mar 2010 klockan 13:10

Härligt att höra att det har kommit till användning! Fantastiskt vilket genomslag det blivit.

  (Quote)

PimPim den 22 mar 2010 klockan 13:24

Glad jag blir av att se detta :) Vad underbart spelarcommunity sverige har :)
Satt faktiskt och funderade häromdagen på hur det här hade funkat och så. Det var ju jättebra att få svar på alla funderingar :) Nu vet jag att mitt spelpaket kan få nån parvel att bli lite gladare iaf :)

  (Quote)

Ina den 22 mar 2010 klockan 13:28

PimPim: Verkligen. Stor och härlig uppslutning.

Ina: Ja, bara den där mentala bilden av den fyraårige pojken som lyser upp när han får se alla spelen är betalning nog.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 22 mar 2010 klockan 13:40

Är det för sent att bidra nu? Har nog lite Psp spel å filmer som inte används som kanske kan komma till bättre andvändniing .

Någon som vet adresser osv och om det är för sent kan väll maila mig på anders.eriksson@strixx.se

  (Quote)

Anders Eriksson den 22 mar 2010 klockan 20:40

Anders: Jag är övertygad om att dom gärna tar emot fler grejer (inte helt hundra på om dom har en PSP dock), så skicka på bara. Adressen finns i originalinlägget. Skicka till Britt-Marie.

Vi håller för tillfället på med att försöka hitta sätt att ta det här vidare till en högre nivå. Så skicka inte allt ni har än – det finns fler att hjälpa! :)

  (Quote)

Michael Gill den 22 mar 2010 klockan 21:32

Ett svenskt Childs Play vore grymt Michael, om det är vad du hintar?

  (Quote)

Rikard den 23 mar 2010 klockan 00:34

…det är ingen dum idé. Vi får se vad framtiden har med sig!

  (Quote)

Michael Gill den 23 mar 2010 klockan 00:47

Jag vet inte hur jag ska kunna tacka er! Det känns så fint. Väntar på bilder från CAST men det går lite trögt.
//Anna.

  (Quote)

Anna, Gustavs mamma den 24 maj 2010 klockan 08:34

Anna, Gustavs mamma: Jag vet inte hur jag ska kunna tacka er! Det känns så fint. Väntar på bilder från CAST men det går lite trögt.
//Anna.

Tack själv, Anna! För din inspiration och styrka.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 24 maj 2010 klockan 14:43

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .