vinfanvii

När vi för elva år sedan satt på hästryggen och tog in det awesome som var The Ocarina of Time tänkte de flesta av oss ”Här skrivs tv-spelshistoria.” Tim Jacques tänkte mer i banorna ”Det här hade varit nice med ett hiphop-beat.”

Med sitt mash-up-album The Ocarina of Rhyme gjorde Tim ”Team Teamwork” Jacques det otänkbara: han fullkomligt slaktade ett av historiens mest älskade spelsoundtrack och sydde ihop resterna med urbana gangsters som Jay-Z, Lil’ Keke och Mike Jones.

– Efter att ha kört fast med mina vanliga mash-ups av indierock och hiphop bestämde jag mig för att ta en paus med mixandet. Tills en morgon då min flickvän spelade The Ocarina of Time. När jag hörde Koji Kondos Overworld-tema så tänkte jag att det hade perfekt tempo för att samplas med ett hiphop-beat.

Några månader senare släppte han det fantastiskt döpta The Ocarina of Rhyme till stående bloggovationer. Men för att inte bli ”that guy” släppte Tim tv-spelsspåret för att återgå till sitt vanliga mixande. Det var tills han insåg att stridstemat i Playstation-rollspelet Final Fantasy VII var en perfekt fond för M.O.P:s Ante Up. De efterföljande månaderna spenderade han i sällskap med Nobuo Uematsu, André 3000, Clipse och Ghostface Killah.

– Både The Ocarina of Times och Final Fantasy VII:s soundtracks har en oerhörd förmåga att väcka nostalgi hos lyssnaren. Jag har själv lyssnat så mycket på dem att jag vid det här laget har dem inkodade i hjärnan.

Det nästan lika fantastiskt döpta Vinyl Fantasy VII är en musikalisk uppgörelse med den japanska rollspelsgenrens kronjuvel. Det är ett album som länkar samman scifi-staden Midgar med verklighetens Murder Capitol. Resultatet är inspirerande.

– Jag har alltid gillat att kombinera motsatser: högt med lågt, gammalt med nytt, töntigt med coolt. Att sedan få introducera lyssnaren till en värld som hon inte är bekant med är en otrolig känsla.

Även om de flesta verkar uppskatta hur Team Teamwork försätter olika världar i kollisionskurs med varann finns det också en klick som inte är helt övertygade. ”Du har dödat mina drömmar”, hälsade en arg tysk.

– Något jag har lärt mig är att nördar på internet tar deras spelmusik på väldigt stort allvar och att många av dem avskyr rap.

Den tredje februari i år fick Tim ett mail från administratörerna på Bandcamp, sajten där han laddat upp sina mixalbum. Plocka ned din musik eller bered dig på juridiska konsekvenser, stod det.

Trots att The Ocarina of Rhyme och Vinyl Fantasy VII inte längre finns tillgängliga för nedladdning på Tims Bandcamp-sida är femstjärniga youtube-klipp och flitigt delade zip-filer ett kvitto på att vissa internetfenomen inte går att stoppa.

Inte ens med mail.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med:Kommentarer ( 9 )

När åkte hans band-camp ner?
Det går att lyssna på alstren på andra platser, men det som retar mig mest är att jag inte hittar en enda med en PayPal-knapp. Sånt här ska uppmuntras…

Meddela gärna om det finns ett sätt att nå honom och hans fantastiska (o-mp3) alster.

  (Quote)

Aglet den 11 feb 2010 klockan 09:29

Tim plockade ned musiken från sin Bandcampsida den 3 februari. Låtarna finns kvar lite här och var på internets. Bland annat på youtube.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 11 feb 2010 klockan 09:37

Så vitt jag vet kan man inte donera annat än röda stjärnor på Youtube. Och de här låtarna var bättre än så….

  (Quote)

Aglet den 11 feb 2010 klockan 10:38

Det har du rätt i. Tror att det bara var Tims Bandcamp-sida som hade en donera-funktion.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 11 feb 2010 klockan 11:08

Jag velar fortfarande fram och tillbaka över vilket spår som tar kakan på Ocarina of Rhyme. Det står mellan ”No Hook” och ”Don’t Touch Me”. Och DÄR vann den senare, kom jag på nu. Dels för att Gerudo Valley är min absoluta favoritlåt från originalet, dels för att den blir så fantastiskt energisk tillsammans med Bustas sedvanligt övertända rap. Det är en så underbart komisk kontrast när han fullkomligen vrålar ”DON’T TOUCH ME NIGGA!!” över de eleganta gitarrerna.

  (Quote)

Pondexter den 12 feb 2010 klockan 01:40

Nu var det väldigt länge sedan jag lyssnade på Ocarina of Rhyme. Men jag är svag för den sydstatsslöa Knockin’ Doorz Down to Hyrule Field för att inte tala om Still Tippin’ to Great Fairy’s Beat (mest eftersom jag tycker att Mike Jones original är sååå fet). Mina Vinyl Fantasy-favoriter är M.O.P och Ghostface Killah. Tim själv gillar Clipse-mixen bäst. Själv tycker jag att den är lite tam, mest eftersom rappen inte kan konkurrera med Pretty Toneys personlighet eller M.O.P:s aggro-rhymes.

För övrigt är Ocarina of Rhyme det bästa albumnamnet sedan MC Hawkings ”Brief history of rhyme”. =)

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 12 feb 2010 klockan 09:46

Ja! ”Still Tippin'” när nog näst fetast. Den får en så fantastiskt (extra) dåsig känsla när den blandas med just Great Fairy’s Fountain.

Jag ska skaffa Vinyl Fantasy, men det tar av det hela lite att jag aldrig spelade (och heller inte planerar att spela) Final Fantasy VII.

Haha, ja Ocarina of Rhyme ligger fantastiskt i munnen (that’s what she said!). Jag hoppas att du även känner till Trick Daddy’s ”www.thug.com” som har VÄRLDENS BÄSTA OMSLAG OF TEH FOREVER.

  (Quote)

Pondexter den 13 feb 2010 klockan 22:13

Feber och insomnia leder till den här pärlan, måste säga att låten ni embedat i inlägget är det bästa spåret de gjort by far av Ocarina of Rhyme / Vinyl Fantasy. Tack för tipset Jimmy!

  (Quote)

Rikard den 24 feb 2010 klockan 03:05

Rikard: Feber och insomnia leder till den här pärlan, måste säga att låten ni embedat i inlägget är det bästa spåret de gjort by far av Ocarina of Rhyme / Vinyl Fantasy. Tack för tipset Jimmy!

ja, Ghost Face-mashupen är nog min favorit också. Den är inte lika omedelbar som M.o.P/Battle theme men med tiden växer den till något avsevärt mycket större.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 24 feb 2010 klockan 09:51

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .