vvvvvvmusik

Bara sådär blev antigravitationsspelet VVVVVV det stora indiehoppet för 2010. Att spelets utvecklare, Terry Cavanagh, ligger bakom både Judith och Don’t look Back kan vara en anledning varför. Och med kritikerkommentarer som ”Music is pure win”, ”Best. Music. Ever.” Och ”The music is fucking spectacular” kan man konstatera att musiken är en annan.

Blog ’em up har sökt upp mannen bakom musiken – helsingborgsbon Magnus Pålsson – för att prata om visionen, samarbetet och livet efter VVVVVV.

Chipmusikern Magnus Pålsson jobbar till vardags som IT-konsult i Helsingborg.

Magnus Pålsson jobbar till vardags som IT-konsult i Helsingborg.

Hur kom det sig att du gjorde musiken till VVVVVV? Och hur kom du i kontakt med Terry Cavanagh?
– Efter att ha lagt ut ett par av mina låtar på www.indiegamemusic.com fick jag ett mail från Charlie, från www.charliesgames.com. Han undrade om han kunde använda en av mina låtar i sitt kommande shoot ’em up-spel. Visst fick han det. Spelet visade sig vara en absurd historia som heter Space Phallus där spelaren är ett avsågat hundhuvud som flyger runt i rymden och skjuter ner flygande penisar. Det var i och för sig ett kul spel. Terry Cavanagh var en av dem som spelade spelet och fastnade för min musik. Så han frågade mig om jag ville göra musiken till hans nya plattformsspel.

VVVVVV är ett spel som känns väldigt retro både bild- och ljudmässigt. Diskuterade ni spelets vision tillsammans?
– Terry stod för det mesta i designen, men fick idéer och förslag från mig. Till exempel är jukeboxen min idé. Han är lika retrofanatisk som jag och gav mig fria händer med musiken. Det gav mig utrymme att göra musik som kom direkt från hjärtat.

Hur såg samarbetet ut?
– Det var mycket fritt. Jag spelade igenom spelet och gjorde de låtar som jag tyckte passade in. Terry gillade nästan allt, och där han inte applåderade gjorde jag helt sonika en ny låt.

Uppstod någon konflikt mellan dig och de andra inblandade?
– När Terry valde att ta betalt för spelet blev pengar en fråga för oss sinsemellan också. Där fick jag lära mig lite om hur affärer över nätet sker. Det löste sig till slut och vi funderade ut ett sätt att skicka betalningar och dela upp royalties.

Soundtracket till VVVVVV är ett av de mer kritikerhyllade inslagen i spelet. Hur har det påverkat dig?
– Jag har blivit en om möjligt ännu gladare person än jag var innan. Det är givetvis väldigt, väldigt roligt att folk uppskattar min musik. Retromusiken är ett ganska nischat sound och inte många jag stöter på i verkligheten gör sådan här musik nuförtiden.

Har du fått fler spelerbjudanden i samband med uppmärksamheten?
– Ja, flera stycken. Ett av dem är Mega Man 2.5D. Där håller vi just ni på att förhandla lite fram och tillbaka om ljudbilden. I ett annat erbjudande var de ute efter musik som liknade den i VVVVVV fast med säckpipa, dragspel och munspel.

Magnus hemsida kan du köpa PPPPPP, soundtracket till VVVVVV, för fyra dollar.

Läs också:

Absolut gravitation är för töntar


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , ,Kommentarer ( 2 )

Hahaha! Space Phallus låter helt sjukt. Just där vet man väl inte om man ska skratta eller gråta om musiken hamnar i ett sådant spel :P

  (Quote)

PimPim den 22 jan 2010 klockan 21:47

Jag har inte spelat Space Phallus själv men enligt Magnus Pålsson så är det en kladdig affär (fiendepenisarna skjuter sina ”naturliga skott”).

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 25 jan 2010 klockan 16:24

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .