megaran9coverNågon gång i fjol bestämde sig den Phillybördiga rapparen Random för att spela in en hyllning till Mega Man med anledning av ett i övrigt sorgligt bortglömt tjugoårsjubileum. Resultatet blev Mega Ran, en konceptskiva som bygger helt på samplingar från gamla Mega Man-spel till NES.

Gamla spelmelodier formas om till solida beat som kläds med texter som ofta är lika märkliga som briljanta. Random rappar över roddad åttabitarsmidi om att växa upp eftersom han ”can’t stay 8-bit forever”, döper låtar efter slutbossar och adlibbar om robotpuberteten. Skivan är i en klass för sig själv nästan rakt igenom. Den har dessutom den för spelmusik ganska ovanliga egenskapen att den funkar lika bra oavsett om du vet vem roboten på omslaget är eller ej.

I år släpptes så uppföljaren, döpt till Mega Ran 9. Skivan plockar upp akten ungefär där Mega Ran slutade. Och precis som de bästa Mega Man-uppföljarna är det en förädling av konceptet det handlar om. Random har helt enkelt tagit de bitar som fungerade bäst från Mega Ran och spunnit vidare på dem.

Jag skulle kunna sitta i timmar och beskriva de briljanta metaforerna, analysera de kärleksfullt utvalda samplingarna och berätta precis varför Splash Woman är den bästa nerdcore du kommer höra i år. Men ord lyckas inte riktigt göra musiken rättvisa. Därför får youtube rycka in istället:

Både Mega Ran och uppföljaren Mega Ran 9 går att köpa via cdbaby.com för de som är intresserade. Men nåde er om ni tankar dem olagligt istället. Då kommer Mega Man och skjuter er i magen.

Bonusklipp:  Någon på youtube har gått den extra milen och dubbat Grow Up från Mega Ran över en tas-speedrun av Woodman-banan i Mega Man 2. Videon är sådär. Låten är briljant.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , , , ,Kommentarer ( 9 )

Har vi redan glömt Ocarina of Rhyme? De har en ganska bra ratio mellan bra/dåliga låtar.

Edit: Remixer kanske inte räknas. Men det här är bra.

  (Quote)

Aglet den 15 sep 2009 klockan 07:57

Jösses vad jag saknar min gamla hårddisk nu, hade en hel del märkliga mashups där…

Kan för övrigt meddela att både Mega Ran och Mega Ran 9 finns på Spotify.

  (Quote)

Michael Gill den 15 sep 2009 klockan 09:21

Splash woman är riktigt bra. Kul att allt ligger uppe på spotify.

  (Quote)

Hugo den 15 sep 2009 klockan 11:44

Aglet: Jag skrev ju om Ocarina of Rhyme för några månader sen, men det är bara en mashup. Grejen med Random är ju att han producerar alltihop själv.

På tal om mashups är det förresten rätt sorgligt att ingen nånsin gjort något bättre än Mark VII, med tanke på hur gamla hans tracks är vid det här laget. Jag har ingen aning om vem han är eller varifrån låtarna kommer. Jag fick dem skickade till mig 2001 av en vän på Soulseek. Men de är bra. Riktigt bra. Mashupen av DJ Splashs ”The Miracle Maker” i ”Bring the Noise” är bland det fetaste jag hört.

  (Quote)

Carl-Johan Johansson den 15 sep 2009 klockan 15:34

Ber om ursäkt. Har som sagt inte orkat backtracka er blogg (även om jag borde). Och nej. Det är inte att producera eget det som Team Teamwork har gjort. Däremot så har jag svårt för spelmusik när den går för långt tillbaka i tiden. Det är bara i mina öron det skär sig lite. För visst är Random bra, ingen tvekan om saken. Men hade kanske velat höra någon version utan sampling. En där han tolkar musiken istället.

  (Quote)

Aglet den 15 sep 2009 klockan 17:24

”Endless” var en fet rackare.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 17 sep 2009 klockan 12:34

”I’m Capcom gone wrong / Bionic Commando” är en fin textrad också.

  (Quote)

Peknegern den 17 sep 2009 klockan 17:07

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .