sonic-bad

Inte Sega i alla fall. De har sedan länge kremerat dem och lagt dem i samma urna som kvalitetskontroller och självrannsakan. När speltyckare skriver om Sonic så gör de det som om Sega har kört ned ett klassiskt varumärke i botten.

Här kommer en nyhetsblixt.

Sonic har aldrig – aldrig! – varit något annat än skrikigt och vulgärt. Från den första dödstaggen i kottfejset till det sista Van Halen-solot har Sonic skakat definitionen kitsch i sina grundvalar. Den tekniska utvecklingen som nollnolltalet bar med sig har om något bevisat att Sega-kitschen aldrig var stilistiskt medvetet, som låt säga Peter Jacksons tidiga comic/gore-rullar Bad Taste och Meet the Feebles, utan bara enkel och oförfalskad dålig smak.

Den dåliga smaken fanns inpyrd i företagskulturen från den första Seeegaaah-samplingen, problemet var att tekniken aldrig lät dem blomma ut i all sin leopardmönstrade prakt. Tills nu.

(Det värsta Sonic-ögonblicket i historien är fortfarande hångelscenen i Sonic the Hedgehog (sorry, hittade inte originalet då youtube är nedlusat av urusla Sonic-hångelklipp (vad fan är det med folk?!)))


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , , , , ,Kommentarer ( 7 )

Haha, här fick han nog en större känga än han förtjäna. Fast, man kan inte hålla på och försvara honom för cirkus fem bra spel, av vad, 30? Mer?

Man kan ju hoppas att spelet blir bra, dock ser det ut att bli ett plagiat av Mario Kart, men med några obalanserade tillägg. Sen blir det säkerligen något löjligare, är jag rädd.

Jag hoppas inte på speciellt mycket. Skulle förstås vara kul om Sega överraskade mig. Något jag inte vet när det hände senast…

  (Quote)

NuYu den 30 maj 2009 klockan 15:24

Nja, jag vet inte. Sonic Riders var knappast någon hit. Sonic R har jag dock inte kört men verkar inte vara grejen det heller.

Edit:

Hittade min gamla Sonic Riders-recension som jag skrev för Gamereactor när det begav sig. Vilken visserligen inte kan mäta sig med medlemsrecensionerna.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 31 maj 2009 klockan 09:06

Inte en siffra rätt. De tidiga Sonic-spelen visade bitvis prov på en fantastisk stilkänsla (och CP-charmig musik av Dreams Come True-sångerskan, så det där om att Sega alltid ville att Sonic skulle vara hårdrock är bara en fördomsfull myt). Det är ju liksom inte Designers’ Republic (för att dra en 90-talsparallell), men det var heller inte poängen. Sega ville göra en varierad, fränt färgsatt och mysig sagovärld, och de lyckades de extremt bra med (jämför med typ alla andra 16-bitsspel för att få lite perspektiv). Sonic 3 rymmer väl de främsta exemplen på det. Sedan kom Dreamcast och Sega gjorde en helomvändning (det här är vetenskapligt dokumenterat), det blev robotdräkter och poolside-dialoger och konstiga rymddramer av alltihop (inte konstigt då teamet delvis var nytt). Men det är INTE samma sak.

Sedan kan man alltid tycka att man är för ”cool” för att uppskatta något så barnsligt som Sonics debuttrilogi. Fast då är ju frågan varför man spelar TV-spel överhuvudtaget.

(Men racingspelet i trailern suger iallafall.)

  (Quote)

Alfred Holmgren den 14 jun 2009 klockan 15:19

Siffrorna stämmer. Jag har silat dem genom Keops pyramid och Pythagoras sats. Sega lever kvar i tidiga nittitalets fulkitsch. Inget ovanligt i det, andra företag som Capcom gör detsamma. Skillnanden är att Capcom lyckas göra bra spel också.

Jag har inte heller hinkvis med respekt för det det ursprungliga Sonic-teamet. Tycker att varken Naka eller Oshima gjort nåt vettigt sedan någonsin. Yasuhara hade å andra sidan den goda smaken att hoppa på Blinx-tåget ned till fördärvet utan valde Naughty Dog istället.

Och ja. Jag är för cool för att uppskatta Sonic-spelen. Huvudet på spiken där. =)

  (Quote)

Jiimmy Håkansson den 15 jun 2009 klockan 10:55

Hur du än vänder och vrider på det har Sega-kitschen, om man nu ska kalla den så, FÖRÄNDRATS. Det är min poäng (utöver att du har fel och att Sonic 1–”4″ – samt förstås Nights, vad är det för fel på dig? – är bästa & COOLASTE spelen som finns). De är inte kvar i 90-talet, de har hittat något ännu värre att fastna i.

  (Quote)

Alfred Holmgren den 15 jun 2009 klockan 22:22

Jag skäms lite för det här men jag fattade aldrig Nights. Kom aldrig förbi första bossen för jag förstod inte vad man skulle göra med den/det. Nu ligger det och ruttnar i en garderob någonstans tillsammans med alla mina virtua cop-pistoler.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 15 jun 2009 klockan 22:34

Dessvärre har Sega tappat smak i huvud taget när det kommer till Sonic. Det slutade vara bra när han gick in i 3D. Gör ett Sonic i samma anda som Megaman 9 så bör de göra rätt.

  (Quote)

PimPim den 24 Nov 2009 klockan 03:16

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .