kuky

Om du gillar indiespel har du antagligen redan lagt namnet Jakub Dvorsky på minnet, men här är en snabb recap:

Dvorsky, som via små flashspel som ”Samorost” och ”Samorost 2” gjorde sig känd för sitt unika estetiska uttryck, fullängdsdebuterade i slutet av 2009 med det alldeles lysande ”Machinarium”. Robotmiraklet blev en enorm succé, både hos kritikerna och spelarna. Sedan dess har det emellertid varit ganska tyst kring tjeckiens bäste spelutvecklare och hans tvåmannaföretag Amanita Design.

Fram tills i höstas, när den tjeckiska stop-motionfilmen ”Kooky” släpptes.

”Kooky” berättar historien om en astmatisk pojke vars föräldrar tvingar honom att kasta sin favoritleksak – en gammal nalle gjord i grovt tyg. I pojkens fantasi får leksaken plötsligt liv, flyr från soptippen han blivit kastad på och påbörjar en resa genom de djupa skogarna för att återförenas med pojken. På vägen stöter han på en mängd märkliga varelser – allihop gjorda av dockor filmade i stop-motion, precis som Kooky själv – som är baserade på gamla tjeckiska folksagor.

”Kooky” är regisserad av den tjeckiske filmskaparen Jan Svěrák. Den är inspirerad av skulptören och målaren František Skála som ofta arbetar med motiv som skildrar brytpunkter mellan samhället och naturen. Skála ville emellertid inte medverka i produktionen. Istället ombads därför Jakub Dvorsky och Amanita Design att hjälpa till med designen av dockor och visuella effekter under den 100 dagar långa inspelningen.

Filmen släpptes i Tjeckien under vintern och fick fina betyg. En engelsk version är tänkt att släppas någon gång under våren. Häromdagen dök den första engelska trailern upp, och resultatet ser helt briljant ut. Dockorna följer samma visuella stil som Dvorsky gjort till sitt kännetecken med framförallt Samorost-serien:

Dvorsky har även illustrerat en sagobok baserad på ”Kooky”.

Boken är skriven av regissören Jan Sverak. Den finns än så länge bara utgiven i Tjeckien men en engelsk översättning kommer att släppas i samband med filmens lansering i Europa. De smakprov som ligger uppe på Amanita Designs blogg ser fantastiska ut.

kooky

Om du vill hålla ögonen öppna efter mer info om ”Kooky” gör du det bäst via filmens hemsida eller Dvorskys officiella blogg.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , , ,Kommentarer ( 4 )

Det ser fantastiskt ut, men jag hoppas liksom vissa andra på tuben att en textad version kan inkluderas. Skulle vara underbart att se på originalspråk.

  (Quote)

NuYu den 29 Jan 2011 klockan 13:48

Filmen kommer att visas på Göteborgs filmfestival nästa vecka! Det är engelskt tal i denna version. Se nedan länk för info om när filmen visas:

http://filmweb01.filmfestival.org/filmfestival/info/sv/festivalprogram/programentry?date=19000101&programSectionId=0&cinemaId=0&countryId=0&freeText=kooky

  (Quote)

Johan den 30 Jan 2011 klockan 16:38

Niice! Man vill helt klart se den i originalspråk och textat som nämnt. Däremot kändes de engelska rösterna hyfsat okej än så länge.
Bokköp? Förmodligen. Ser riktigt fint ut =)

  (Quote)

PimPim den 31 Jan 2011 klockan 16:50

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .