jackthompson

Det är inte bara svenska kristdemokrater som slänger på fler vedträn för att elda upp debatten om våldsamma spel just nu. HB 353 är ett kontroversiellt lagförslag som cirkulerat i Utah de senaste åren. Det går i korthet ut på att återförsäljare som rättar sig efter ratingpolicys och samtidigt säljer våldsamma spel och filmer till minderåriga ska kunna bestraffas med grova böter.

Problemet, som bland annat ESRB:s Patricia Vance uppmärksammade i ett öppet brev till Kotaku, är att det bara bestraffar återförsäljare som samarbetar med ratingorganisationerna. Och eftersom återförsäljare gillar att tjäna pengar utan att bli belagda med straffavgifter fruktade å ena sidan ESRB att följden skulle bli att butikskedjorna slopade ratingsystemen, å andra sidan branschen att de helt och hållet skulle sluta sälja filmer och spel som är berörda av lagen.

HB 353 är uttänkt, utformat och framlagt av en viss Jack Thompson. Det är ett av de viktigaste lagförslag rörande underhållningsindustrin som någon tagit ställning till i modern tid.

Det röstades igenom av en förkrossande majoritet i både Utah House of Representatives (70 röster för, 2 emot) och senaten. Det hamnade därefter på guvernören Jon Huntsmans bord, vilket var det sämsta som kunde hända i mångas ögon. Huntsman hade veto i frågan och kunde välja att förkasta lagen. Han kunde också välja att göra ingenting och bara låta lagen träda ikraft.

Huntsman ryktas kandidera för presidentjobbet 2012 och eftersom HB 353 av konservativa politiker i Utah har outats som en lag som skyddar barn från negativ påverkan var det inte många som trodde att han skulle lyfta ett finger. Många hade lyckligtvis fel.

Huntsman ogiltigförklarade i onsdags eftermiddags HB 353 med orden:

While protecting children from inappropriate materials is a laudable goal, the language of this bill is so broad that it likely will be struck down by the courts as an unconstitutional violation of the Dormant Commerce Clause and/or the First Amendment.

The industries most affected by this new requirement indicated that rather than risk being held liable under this bill, they would likely choose to no longer issue age appropriate labels on goods and services.

För både film- och spelindustrin som via lobbyorganisationer hade inlett häftiga protester mot HB 353 var beslutet en lättnad. Andra, som den före detta advokaten Jack Thompson, var inte imponerade. Thompson skrev ett personligt brev till Huntsman där han hotade med rättsligt efterspel för det slapphänta jobb som guvernören utfört:

You got suckered [by the video game industry]. Further, there is no constitutional, First Amendment problem…

If your veto is not overridden, then we will be back with a bill to ban the sale of these products altogether, in light of the recent massacres in Germany and in this country directly caused by these murder simulation products that are being copycatted by teens who are being fraudulently sold them.

Och där har du det: Spelbranschen sprutar champagne, Thompson sprutar fradga.

Gamepolitics har publicerat hela brevet som Thompson skickade till Huntsman för den som är intresserad. Det är stor humor.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: ,Kommentarer ( 2 )

Så fort Thompson inte får som han vill börjar han låta mer hotfull och vänder alla taggarna utåt. Han klarar verkligen inte av bakslag. Att dessutom ”hota” med en lag som skall förbjuda våldsamma produkter som helhet verkar både tokigt och ologiskt.

Och självfallet skall han ta upp Tysklandstragedin i det hela.

  (Quote)

Dogma den 28 mar 2009 klockan 21:21

Thompson är just snygg. Direkt efter Virginia Tech-massakern var han titulerad ”expert” i en Fox News-panel där han så klart fördömde våldsamma tv-spel. Tji fick han när det visade sig att gärningsmannen aldrig spelade spel.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 28 mar 2009 klockan 22:06

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .