Pac-man

I senaste avsnittet av Blog ’em ups tvärkulturella favoritpodcast Obiter Dictum diskuterades dagens hysteriska zombie-inflation. Ett kärt problem kan tyckas, åtminstone för den som föredrar sina monster med en smak för hjärna och grav postapokalypsbackdrop. I dessa dagar inte minst. AMC-premiären av fantastiska Kirkman-serien The Walking Dead har ju satt en odöd i varannan amerikanskt hushålls soffa. Lägg därtill vinterns ankomst, med buttert stapplande folkmassor längst landets alla nedisade tågspår, och det hela blir extra lätt att relatera till*.

Frågan är naturligtvis om det är ett problem att våra kära odöda befolkar vart och varannat spel i dessa dagar. I dagsaktuella Call of Duty: Black Ops finns ett co-op-läge där fyra spelare kan ta sig an ett zombieanfall mot Pentagon. Försvarar gör man som antingen JFK, Richard Nixon, Robert McNamara eller Fidel Castro. I Undead Nightmare blir den vilda västern ännu lite värre än vad den var i Red Dead Redemption. På spelforumet NeoGaf finns en tråd dedikerad för indiespelsläppen på Xbox Live Arcade. I tråden finns den återkommande punkten ”Zombie game of the month”, som i november månad hyllar det generiskt namngivna Mutant Zombie Onslaught. Och för den som hållit sig uppdaterad på XLIG är twin stick-shooters med zombiefiender ett inslag vanligare än något annat. Och ja, I MAED A GAM3 W1TH Z0MB1ES!!!1N IT!!!1 är fortfarande herre på täppan.

Där rädslan för tyskar, ryssar och talibaner alltid är knuten till samtiden snarare än att den är tidsbeständig levererar zombien ett alternativ som håller i vått och torrt. ”Det okända” är en allmängiltig skräck, lika läskigt i nutidens Las Vegas och i norska fjällen som i den amerikanska sekelskiftesvästern och – kanske framför allt – i Pentagons korridorer under 50-, 60- och 70-talet. Zombien är också det totala beviset på mänsklighetens ofrånkomliga och slutgiltiga förfall. Den är huvudrollsinnehavaren i den apokalypsromatiserande världsbild som miljoner cyniska människor (precis som du och jag) redan accepterat som arvet vårt leverne kommer lämna till våra barnbarn.

Undead Nightmare

Hittills har jag personligen inga problem med att zombiens värde urvattnas. Kanske är det snarare ett problem för förlagornas trovärdighet när gamla spelkoncept tvingas in i nya ramar. Vår egen Carl-Johan, till exempel, vägrar av princip röra vid något som släpar Red Dead Redemptions John Marston i smuts ovärdig karaktärens djup. Jag respekterar principen, men kan samtidigt inte säga annat än att jag älskade Undead Nightmare – buggfesten till trots.

Sist, men inte minst: zombien är ju också den ultimata spelantagonisten. Den endimensionella, puckade fienden som bara vill åt dig – utan att ta hänsyn till något annat – är varje lat programmerares våta dröm. Och Left 4 Dead och Resident Evil är ju egentligen inte annat än utsmyckade versioner av Pac-Man, där neonfärgade labyrintväggar bytts mot spanska träkojor och tunnelbanetunnlar. En synnerligen röd tråd genom hela spelhistorien.

* Värt att komma ihåg när kylan slår klorna i vardagen är att den också har en negativ effekt på de odöda. Så länge du är förberedd har du bara att vinna på att befinna dig i kallt klimat när zombieapokalypsen kommer (för mer info, se bland annat World War Z och The Zombie Survival Guide).


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , ,Kommentarer ( 9 )

Hade gärna länkat till Skräckministeriets analys av fenomenet från i våras. Men SVT Plays arkiv är högst temporärt och avsnittet ”visas inte längre”. Den uppfinningsrike hittar säkerligen programet i fråga på annat håll.

Ställer mig, utan att ha spelat RDR, bakom C-Js syn på det hela. Zombies är så poppis just nu, och som en non-conformist känner jag att det blir lite för mycket med alla dessa zombies.

  (Quote)

Aglet den 09 Nov 2010 klockan 14:39

Åh, det hade jag hjärna sett. Synd att dom begravt det.

Ang. Marston så hade jag nog helst sett att man använde sig av en annan karaktär istället. Västernsettingen känns dock klockren för ändamålet. Och det är synd att ni går miste om en jävlgt bra expansion.

  (Quote)

Michael Gill den 09 Nov 2010 klockan 14:53

Sweeter than sweet. Jag älskar zombier så länge de får vara zombier. Så snart de blir supermutanter a la Resident Evil tappar jag intresset. Kommer här framöver skriva en text om det alldeles lysande Dead Nation, en twinstickshooter med bländande presentationsvärden och horder av zombier. Fab!

Och så kan jag ju i klassisk selfpromoanda påpeka att även jag gillar Walking Dead:
http://nojesguiden.se/artiklar/zombiehoest-%E2%80%93-walking-dead

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 09 Nov 2010 klockan 15:04

Är den första bilden möjligtvis snodd från Threadless?
Ser mycket bekant ut.

  (Quote)

Salsane den 09 Nov 2010 klockan 16:22

Den endimensionella, puckade fienden som bara vill åt dig – utan att ta hänsyn till något annat – är varje lat programmerares våta dröm.

Det där är vad jag tror är den främsta orsaken till zombietrenden. När grafiken blir mer och mer fotorealistisk medan AI:n är kvar på 80-talet så har ju alla spel avslöjats som zombiespel numera. Bättre då att göra dem till zombiespel och låtsas som det är meningen. :)

  (Quote)

Aloysius den 09 Nov 2010 klockan 20:44

Jag tycker både zombier och vampyrer har kommit och gått i små vågar i populärkulturen. När jag läste rubriken kände jag att det var ändå lite förra året att börja prata om zombies. Men det stämmer, spelen har faktiskt börjat innehålla mer vandrande lik på sistone. Det kan däremot bero på att jag inte är så intresserad av de flesta titlarna.
Det är en intressant varelse ändå. Och jag gillar att det inte går att göra med zombien som vad de gjort med vampyrer. Absolut, de är inte riktigt zombies i RE-filmerna eller för den delen 28 days later. Men det obehagliga och fasansfulla över dem finns kvar.

  (Quote)

PimPim den 10 Nov 2010 klockan 13:28

”Och Left 4 Dead och Resident Evil är ju egentligen inte annat än utsmyckade versioner av Pac-Man, där neonfärgade labyrintväggar bytts mot spanska träkojor och tunnelbanetunnlar”

Fyfan vilket bra citat och stycke!

Gj!

  (Quote)

Anton Albiin (EttGlasVatten) den 10 Nov 2010 klockan 23:50

På tal om Skräckministeriet såg jag också det när den gick. Förbannat bra grejor! Förbannat synd att de tog bort det. En lista på att ha den på SVTPlay på heltid?

  (Quote)

PimPim den 11 Nov 2010 klockan 14:10

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .