Ed-wood

Det finns en scen i Ed Wood där Wood själv har stämt möte med en producent, Mr. Feldman, för att diskutera framtida projekt. Med sig har han en hög filmrullar (”some people bring resumés, I’ve brought my own movie”).

Wood: I don’t believe in thinking small, so I’ve got a whole slate of pictures for you. Are you ready?
Feldman nickar.
Wood: The Vampire’s Tomb!
Ingen reaktion.
Wood: The Ghoul Goes West!
Fortfarande ingen reaktion.
Wood: Doctor Acula!
Feldman: … I don’t get it.
Wood (gör en läskig handgest): Doctorrr-racula!
Feldman: Ah, I get it.
Kort paus.
– I don’t like it.
Wood lutar sig framåt och viskar upphetsat: But it’ll star Bela Lugosi.
Feldman: Bela Lugosi? Lugosi’s all washed-up. What else you got?
Wood är chockad. Lugosi var hans triumfkort. Han tvingas att tänka snabbt.
– Well, I do have another project. I wasn’t going to tell you about it. Lugosi’s in it, but it’s a small part. The lead is an ingenue. A sterling, young actress… Dolores Fuller. The title of the film? … (han reser händerna i en dramatisk gest) … Bride of the Atom!
Feldman är på väg att säga något men pausar en stund och funderar.
– … Atomic age stuff, huh? I like it. I like it.
Wood ser sjukt nöjd ut över sin improvisation.
Feldman: I tell you what, Mr… uh, Ward. Why don’t you leave your film cans with me. And my associates and I will take a look at your little opus… and maybe we can do some business together.

Scenen klipper sen till visningen av Glen or Glenda i studiorummet ett par timmar senare. Ett par chockade individer ser en överviktig Bela Lugosi sitta i en stol och skrika ”Pull the string! Pull the string!”

– What the hell is this?
– Is this an actual movie?
– It can’t be!
– He’s gotta be joking.

Det är precis sådär jag alltid har föreställt mig att det ser ut när Goichi Suda pitchar en ny idé till en utgivare. Inte för att Suda är särskilt lik Ed Wood i sitt spelskapande, men för någon utomstående låter allting antagligen totalt jävla ospelbart. Att visa dem de bästa ögonblicken från spel som Killer 7 och No More Heroes skulle förmodligen bara förstärka det intrycket. Och Suda själv är så överfull av idéer att han knappt kan bärga sig när han börjar berätta om dem. När jag intervjuade honom förra sommaren pratade han om hur svårt han brukade ha att förklara sina spelidéer för utgivarna innan han gjorde Killer 7. Sen dess har de helt enkelt accepterat att hans hjärna inte fungerar normalt och förväntar sig att hans pitchar ska vara knasiga och annorlunda.

Och däri finns korset som han tvingas bära nuförtiden.

Inte för att det inte delvis är självförvållat, men Sudas rykte som abstrakt spelskapare som håller stil högre än substans är både trist och orättvist. Det är ju precis tvärtom egentligen. Det finns väldigt väldigt få människor överhuvudtaget som är så skickliga på att omforma och omtolka kulturella uttryck – hämtade lika mycket från dagens popkultur som från klassisk litteratur – till levande metaforer i sina verk. Det finns så mycket tanke bakom varje spel han nånsin gjort, och det är en aspekt som ofta går förlorad i glorifieringen av hans ”weirdness” på samma vis som Tarantinos redefinition av österländsk symbolik flög över huvudet på många i Kill Bill.

Suda är en tänkande, kreativ kraft ända ut i fingerspetsarna. Och om du närmar dig hans spel med den inställningen får du också ut mycket mer av dem än den breda skara som spelade No More Heroes bara för att man kan slåss med lysrör.

Det är en poäng som åskådliggörs med all önskvärd tydlighet av två spel som nyligen utannonserades. Medan Capcom och Ninja Theory skämmer ut sig med trailern till Devil May Cry: 90210 passar Giochi suda och Resident Evil-skaparen Shinji Mikami på att utannonsera sitt nya projekt, Shadows of the Damned. Och på förhand ser de väl inte så olika ut. Båda handlar om folk med dumma namn och märkliga kläder som jagar demoner. Men till skillnad från Capcoms senaste slakt av en spelserie som en gång var en generationsroman för illitterata (ja, det är en komplimang) vet vi att det finns en djupare tanke bakom Sudas spel än att bara vara Twilight-publiken till lags. Och av just den anledningen ser jag också fram emot Shadows of the Damned mycket mer.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , ,Kommentarer ( 4 )

Hahaha! Ja för fan! Shadow of the DAMNED kommer bli riktigt jäkla spaceat. När jag skrev en rad om det så var det främst för min fallenhet för Shinji Mikamis titlar. Men detta spel kommer självklart att vara minst lika mycket Suda51.

  (Quote)

PimPim den 19 sep 2010 klockan 01:04

Trailern var FRUKTANSVÄRD.

  (Quote)

Tommy Preger den 20 sep 2010 klockan 22:10

/agree Tommy.

Men av någon anledning är alla actionsplels trailers 90% pinsamma och 10% häftiga.(eftersom att man kan förstå att det kan vara en mer nice upplevelse att spela).

Jag tror på det här projektet helt baserat på skaparna, inget av vad jag har sett av spelet (till och med titeln känns ju sådär lagom originell.)

  (Quote)

Anton Albiin (EttGlasVatten) den 21 sep 2010 klockan 09:01

Jag läste precis om artikeln och hade helt missat denna ”Medan Capcom och Ninja Theory skämmer ut sig med trailern till Devil May Cry: 90210…”

90210. Right on the spot!

  (Quote)

PimPim den 11 Nov 2010 klockan 18:33

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .