Coltan

Det är inte utan att det känns lite hopplöst.

Margot Wallström uppmanar Sverige och EU att följa USA:s exempel och lagstifta mot så kallade konfliktmineraler. Tantal är en sådan. Tantal finns kanske i din mobiltelefon och garanterat i din spelkonsol. Tantal utvinns ur coltan, som till stor del bryts i Kongo. Coltan är också den direkta anledningen till det krig som skakat Kongo de senaste tio åren. Det har rapporterats att över 200 000 våldtäkter utförts under det så kallade ”Playstation-kriget”. Du som läste Super PLAY kommer kanske ihåg att CJ skrev om det här redan 2006.

Coltanproblematiken är påträngande obehaglig eftersom den för krigets alla fasor in i våra egna vardagsrum, rakt i händerna på våra barn. Men problemet grundar sig i ett systemfel snarare än i en isolerad företeelse. Playstation-kriget är inte på något sätt unikt för att det är ett krig om resurser. Olja, naturgas och diamanter har varit drivkraft i fler konflikter än vad som tål att räknas upp. Möjligen utgör konfliktmineralerna ett särskilt tydligt exempel på hur världens I-länder upprätthåller sin överkonsumerande livsstil på bekostnad av den fattiga majoriteten. Den rikes rätt till underhållning och rikedomar ställs mot den fattiges människovärde. En kapitalistisk självklarhet idag, igår och för 200 år sedan.

I ett samhälle där profiten är ledstjärnan blir rättvisan alltid underordnad goodwill-tanken. Ögontjänaren sponsrar kulturprojekt med ena handen samtidigt han som gör världshaven livsodugliga med den andra. Ett problem blir till först när det uppmärksammas.

Det är svårt att skaka av sig känslan att det skulle vara annat än ett nollsummespel där det alltid måste finnas en vinnare och väldigt många förlorare. Kvinnorna i östra Kongo och arbetarna på Foxconn får betala för att du och jag ska kunna sitta och skjuta terrorister i vardagsrummet. Vår levnadsstandard kommer på bekostnad av andra, och när det blir tal om att sänka den för att hitta en mer rimlig nivå brukar sans och förnuft vara det första som ryker. Jag är inget undantag – jag har också köat för att konsumera dag ett.

Frågan är bara vad vi kan göra åt det. Är suget efter nästa Call of Duty förenligt med viljan att spela rättvise- och svanmärkt? Går det att ställa krav utan att bojkotta? Finns det etiskt försvarbara alternativ för de öppna plattformarna, gröna PC-datorer?

Vad kan vi göra idag för att göra skillnad? Ett första steg är att ställa sig frågan. Men det är inte utan att det känns lite hopplöst.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med:Kommentarer ( 10 )

Som du säger blir problemet till först när det uppmärksammas. Jag är humanist och kan inget om det här, men: Låt oss skriva om det, ifrågasätt våra svenska distributörer och hoppas att det sprider sig. Konsoler modifieras under hela sin generation och att byta ut en komponent mot en annan kan omöjligt vara en omöjlighet. Jag vägrar tro att magin i ett plattformshopp är bunden i en specifik uppsättning atomer.

  (Quote)

Olle Agebro den 04 aug 2010 klockan 14:39

Här som överallt annars är det ju pengarna och ekonomin som styr. Alternativen till coltan eller miljövänligare produkter är redan en realitet, men som det ser ut idag väljer konsumenterna billigare konsoler istället för renare samveten – trots en viss medvetenhet om rådande förhållanden. Spelföretagen (ex Sony, Nintendo och Microsoft) borde inte vara så rädda för att närma sig de här frågorna. Personligen skulle jag stödja prishöjningar, om de var välmotiverade.

  (Quote)

David den 04 aug 2010 klockan 15:48

Jag tror jag är lite för cynisk för att tro att det skulle kunna bli en förändring som det ser ut just nu. Hur brydda är Nintendo om deras låga poänger i Guide to Greener electronics? Inte alls. MS och Sony lär ju knappast ha råd att vika en tum i priskriget heller.

  (Quote)

Michael Gill den 04 aug 2010 klockan 19:41

Väldigt intressanta reflektioner. Och visst är det som du säger. Det börjar med tanken, men det känns lite hopplöst.

Fast kanske är det just den där hopplöshetstanken man ska skippa. Många små sandkorn blir en strand … och så vidare. Problemet är nog snarare att de flesta, liksom jag, tänker att NU! NU ska jag bli en bättre människa, köpa krav-odlat, sortera alla förpackningar hemma – vara med och rädda jorden. Men sen tar bekvämligheten över efter ett tag. Man glömmer det där löftet man gav sig själv. ”Jag ska bara köpa nerladdningsbara spel för att spara naturen” försvinner blixtsnabbt när man ser ett bra spel till dunderpris i reahyllan.

Vi är människor och människor är egoistiska. Men det är aldrig för sent att ändra sig och försöka :)

  (Quote)

EmmyZ den 04 aug 2010 klockan 22:24

Ja, det handlar väl om att folk ska börja bry sig. Jag visste inte om problemet. Men jag är heller inte förvånad. Men detta borde inte vara något svårt att fixa till tycker man inte. Däremot är frågan hur många som är beredda på att betala de extra pengarna för en sådan prishöjning. Addidas skor och fotbollar sys väl fortfarande ihop av lågbetalda kineser? Det är lite som att skänka pengar. Har man inte sett vad pengarna går till och/eller har sett hur situationen är i verkligheten så är det inte så många som bryr sig, tyvärr.
Jag skulle inte säga något emot en prisökning för att få problemet ur världen. Så länge de motiverar det bra så tror jag inte att andra heller skulle ha något egentligt problem med det.

  (Quote)

PimPim den 05 aug 2010 klockan 00:35

Emmy: Ja frågan är bara vad det finns för alternativ. Att tänka grönt när man spelar (aldrig ha apparater på stand by, köra med laddningsbara batterier osv) räcker ju bara så långt.

Alternativa linjer för hårdvaruproducenterna vore ju faktiskt rätt coolt (även om det kanske ser illa ut att ha konsoler som INTE är rättvisemärkta), och med tanke på vad folk kan lägga på limiterade versioner av sina favoritspel kanske det inte skulle vara en omöjlighet?

  (Quote)

Michael Gill den 05 aug 2010 klockan 10:56

Mycket bra som vanligt Michael!

Ett problem är väl att ingen av tillverkarna har vågat ta fram ett miljövänligt alternativ och faktiskt marknadsföra det som ett sådant. Det är ju ett problem i sig. Om någon av tillverkarna skulle göra det gröna alternativet och motivera sin prishöjning med det så skulle debatten bli mera nyanserad.

  (Quote)

Augustus den 05 aug 2010 klockan 11:56

Finns det verkligen någon som tror på den gamla myten om nollsummespel idag? På riktigt alltså, eller är det bara retorik som låter bra på kultursidor?

Kan det vara så att det finns ett tomrum efter arvssynden när kristendomen försvunnit, människor har helt enkelt ett medfött behov av att känna skuld.
”Du finns, alltså är du en syndare, eftersom Jesus dog på korset för dina synder” har helt enkelt bytts mot ”Du finns, alltså är du en syndare eftersom det dör ett negerbarn varje gång du äter eller andas.” Business as usual, bara de mästrande prästerna som ser lite annorlunda ut.

  (Quote)

Aloysius den 06 aug 2010 klockan 18:24

Fast den där Jesus-relaterade skulden är ju rätt mycket lättare att vifta bort än det faktum att man hjälper till att finansiera den bokstavliga våldtäkten av tredje världen. Det går inte bara att rationalisera bort sådär.
Nollsummespel är för övrigt ett allt för optimistiskt begrepp att använda nuförtiden. Vi behöver nåt vassare nu när vi rusar mot ekologisk kollaps och skit. Det kommer gå åt helvete-spelet, typ.

  (Quote)

Tommy Preger den 09 aug 2010 klockan 16:25

En lag om tydliga innehållsdeklarationer är väl en jättebra idé.
En stor röd jävla varningstriangel med texten ”Denna produkt kan ha finnansierat massvåldtäkter” på Xboxen, skulle i a f få mig att rodna lite vid nästa parmiddag.

  (Quote)

stoffe den 30 aug 2010 klockan 22:59

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .