moon taxi

I den fullständigt briljanta HBO-serien From the Earth to the Moon finns en scen som perfekt sammanfattar det kalla kriget, kapprustningen och den amerikanska nationen på en och samma gång. Den inleds med en verklig videoupptagning av ett berömt tal som John F. Kennedy höll vid Rice University i Houston, Texas, 1962:

”There is no strife, no prejudice, no national conflict in outer space as yet. Its hazards are hostile to us all. Its conquest deserves the best of all mankind, and its opportunity for peaceful cooperation many never come again. But why, some say, the moon? Why choose this as our goal? And they may well ask why climb the highest mountain? Why, 35 years ago, fly the Atlantic? Why does Rice play Texas?

We choose to go to the moon. We choose to go to the moon…

(avbryts av häftiga applåder)

… we choose to go to the moon in this decade and do the other things – not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win, and the others, too.”

Folket jublar. Kennedy ler triumferande. Sen klipper scenen till några skräckslagna NASA-chefer som ojar sig över budgeten och den orealistiska målsättningen och börjar bråka om vem som ska få sparken först när de väl misslyckas.

Vi valde att åka till månen inte bara för att vi kunde, utan för att det var en väldigt bra historia. En som enade nationer och sammanfattade en hel generation amerikaner vars föräldrar främst hade definierats av bistra saker som den stora depressionen och ett världskrig (och som själva var på väg att gå samma öde till mötes i Vietnam), och den fick hela världen att hålla andan under tiden. Stoff som sagor är gjorda av.

Värdet i att sätta det första skoavtrycket på månen var så mycket mer än bara en seger över Sovjet för de miljontals människor som såg det hända. Och däri finns bakgrunden, kontexten, premissen och förklaringen till det bästa spelet på Xbox Live just nu:

Moon Taxi handlar om att resa till månen. Varför beror lite på vem du frågar. Det finns lika många anledningar att åka som det finns människor. Konceptet är lika enkelt som det är fantastiskt: du spakar en rymdtaxi som transporterar folk till månen medan du undviker asteroider. För varje resa du gör berättar din passagerare en annorlunda historia, och nyckelord från den uppenbarar sig på skärmen. Du kan köra in i dem och därigenom tjäna poäng och låsa upp fler berättelser.

Spelets skapare, Popcannibal, medger själv: ”The focus is on the stories, and the game is just accompaniment. It sets the mood.” Det är en samling av små science fiction-berättelser som utspelar sig i en storyark med sikte på en fast punkt i en enorm rymd. Och det här är det fina: du kan själv bidra. När spelet släpptes på Xbox Live förra veckan var de flesta historierna skrivna av folk som är verksamma inom spelets community. För enkelhetens skull har utvecklarna dragit upp ett par enkla riktlinjer utifrån vilka varje historia utgår:

1) Start with ”Take me to the moon”
2) The narrative is being told by one or more passengers in a taxi to the moon
3) In some way, involve why the passenger(s) are going to the moon

This leaves a lot open:
Noir monologues. Musical duets. Beatnik poetry. What year is it? What’s on the moon? How much is the fare? Is this the future? What do people put on their sandwiches in the future? Where did the taxi pick up? Space mustaches!

Moon Taxi innehåller en mängd korta, underbara, underfundiga och fantasieggande berättelser i form av radiodraman som allihop är olika varandra. Det är ett varmt spel som fyller mig med glädje. Det är ett spel som har en historia att berätta, som försöker förklara varför du ska bry dig om en kall, död värld 384403 kilometer härifrån. Och mot slutet av berättelsen, när himlakroppen som tornat upp sig mer och mer i bakgrunden nu är så nära att den fyller hela skärmen, börjar du förstå vad Kennedy menade.

Vi valde att åka till månen. Och det var värt varenda sekund.

——————————————————-
Du kan tanka ner en trial-version av Moon Taxi gratis eller köpa hela spelet för 240 MS-poäng via Xbox Live Marketplace.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: ,Kommentarer ( 6 )

Om jag fattar konceptet rätt så låter det helt fantastiskt! Grymt att jag fick tillbaka min 360 igår. Sugigt att jag inte har en spänn över till annat än nudlar.

  (Quote)

Tommy Preger den 01 jun 2010 klockan 04:50

Bra text och snygg trailer. Men spelet. Jag fattar inte. Skriver spelaren en text som man sedan kan plocka upp med rymdskeppet?

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 01 jun 2010 klockan 22:22

Låter som något jag skulle vilja ha till PSN :(

  (Quote)

Tobias den 02 jun 2010 klockan 00:06

Jimmy: Nej, du bara cruisar och lyssnar på storyn. När nyckelorden dyker upp på skärmen kör du in i dem om du vill trigga fler berättelser som handlar om liknande grejer nästa gång. Det är ett sätt för spelet att precisera vilka berättelser som kommer fram. Om du till exempel lyssnar på en story som handlar om köttfärs och ordet dyker upp på skärmen och du kör in i det kommer spelet att leta upp andra berättelser som också är taggade med köttfärs som nyckelord. Jag tror det funkar så i alla fall.

  (Quote)

Carl-Johan Johansson den 02 jun 2010 klockan 01:32

Nedladdat och lagt i den ständigt växande spelkön…

  (Quote)

Peter den 02 jun 2010 klockan 09:41

Synd att kontrollen är så förbannat fladdrig. Men, annars är det rätt underhållande.

  (Quote)

PimPim den 02 jun 2010 klockan 23:03

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .