Kometen

2010 ser redan ut att bli ett riktigt intressant år för den svenska indiescenen. Här är ett axplock av vad som hänt och vad som kommer att hända:

Slitvargen Eskil Steenberg släppte sitt jätteprojekt Love för nästan exakt en månad sedan, men demonstrerade för några dagar sedan de verktyg han använt sig av under utvecklingen av spelet. En intressant inblick i ett minst sagt ambitiöst projekt.

För ett par veckor sedan avslöjades det att Noitu Love 2, plattformande nyretro-action när den är som allra bäst, är på väg att släppas som WiiWare. Joakim ”Konjak” Sandberg har lämnat över tömmarna till tredjepart för översättningen från hemdator till Kyoto-konsol: Golgoth Studio, ett 2D-specialiserat företag från Frankrike (som för övrigt arbetar på en XBLA-remake av klassiska stenåldersliret Toki). Huruvida Maceo Frost är inblandat i något av de här projekten eller inte förtäljer inte historien – men blotta möjligheten gör åtminstone oss här på Blog ’em up rätt snurriga.

Apropå WiiWare släpptes ju indiepärlan Cave Story nyligen i den amerikanska nätbutiken. Enligt Umeåbaserade Nicklas ”Nifflas” Nygren, som varit med och jobbat på portningen, sköttes inte arbetet helt fläckfritt och som ett resultat blev slutprodukten lidande. Kanske (förhoppningsvis?) är det här anledningen till att det ännu inte finns något datum för ett europeisk släpp.

Det finns dock goda nyheter för den som väntar på Nifflas-relaterade spel. Redan den 12 maj kommer han släppa FiNCK (som står för det helt orimliga namnet Fire Nuclear Crocodile Killer, och inte alls har någon koppling till spelet). Jag har haft nöjet att få se spelet vid ett par tillfällen under dess utveckling, senast snubblade jag in i Nicklas arbetsrum när han lät oinvigda testköra den senaste versionen av spelet. Nicklas satt brevid med en illgrön fedorahatt, armarna slagna i kors över bröstet och en fundersam, lätt tveksam min. På sin hemsida beskriver Nicklas spelet som inspirerat av ett av hans favoritspel från 8-bitarseran. Själv var jag aldrig ett särskilt stort fan av Super Mario Bros. 2, men FiNCK kan säkerligen bjuda upp till ett par intressanta genomspelningar.

Erik Svedäng, mannen bakom Blueberry Garden, utannonserade Kometen för ett par dagar sedan. Kometen är ett Iphonespel som Erik gjort tillsammans med multitalangen Niklas Åkerblad (som står för all den vattenfärgade grafiken så väl som musiken. Trailern är otroligt inspirerande och spelar på precis alla strängar på indielyran – naivt charmig stop-motion, säregen visuell profil och casualaktigt rödvinsintag. Att det dessutom går ut på att flyga runt på konstjakt i rymden – utan krav på någon motprestation – gör det hela naturligtvis ännu bättre.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , , , , ,Kommentarer ( 5 )

Vad mycket kul det fanns att se fram emot plötsligt. Hoppas på att den europeiska versionen av Cave Story släpps snart också, med fixade buggar och allt det där. Med tanke på att spelet kammade hem några fullpottare även med dessa kan den uppdaterade versionen inte bli annan än underbar. Åtminstone hoppas jag den blir det.

  (Quote)

NuYu den 28 apr 2010 klockan 18:41

Svensk indieutveckling rör verkligen på sig just nu även om den under en lång tid sparkat stjärt. Hade inte hört talas om Nifflas nya tidigare men såg spännande ut. Vore ju oerhört trevligt om NightSky och Cave Story dyker upp nån gång också men man börjar ge upp hoppet nu.

Men du har glömt Hero Core! Daniel Remars nya spel. Släpps 1:a maj och som tur är täcker åtminstone vi det i senaste Radio Speltorsk. ;)

  (Quote)

Farbror Atlas den 29 apr 2010 klockan 08:54

Hah, bra där farbror! Intressant intervju för övrigt ;)

  (Quote)

Michael Gill den 29 apr 2010 klockan 09:18

Swedäng och Nifflas spel verkar riktigt trevliga! De ska man ta en titt på… och backtracka lite för att kolla upp andra spel.
Damn you, Super Street Fighter 4 T.T

  (Quote)

PimPim den 03 maj 2010 klockan 16:49

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .