ocarinaofrhyme

Hiphopen har alltid haft en soft spot för tv-spel.

Från det ökända Shaq Fu till Wu-Tangs underskattade Taste the Pain och vidare till Def Jam och in i GTA via San Andreas blodomlopp har den metodiskt format en egen subkultur. Jet Set Radio och Marc Ecko’s Getting Up introducerade graffitin. B-boy drog in breakdansen. Konamis Beatmania (i synnerhet med underetiketterna HipHopMania complete MIX 1 och 2) gav DJ-kulturen ett ansikte och en handkontroll. 50 Cent och Saints Row exploaterade. Är det en tillfällighet att Ghostfaces och MF Dooms lysande ledmotiv till Chinatown Wars råkar vara det hetaste vaxet just nu? Nej. Nej, det är det inte.

Och då har vi inte ens nämnt indieproducenterna. Beatsnickrarna som gjort åttiotalets midisynthar till sin James Brown. Ett lysande exempel är Philly-bördiga Random som stod för förra årets spelmusikrelaterade höjdpunkt när han bestämde sig för att spela in en hyllningsskiva till Capcoms blåa bombare – helt bestående av samplingar från gamla Mega Man-spel från åttio- och nittiotalets NES-era.

Hiphopen älskar tv-spel eftersom den inte hunnit stelna i formen där ännu. Och det roligaste temaprojekt som dykt upp i år är Team Teamworks åtminstone på pappret geniala mashup Ocarina of Rhyme (som Schützer och Gill kanske eller kanske inte var först med att upptäcka medan jag sov). Idén är alltså enkel: Ocarina of Time får en kraschkurs i hiphop. Ljudeffekten när man plockar upp en skatt eller ett viktigt föremål ersätter elpianot i bakgrunden i Still DRE. Pusha T och Pharell rappar om att växa upp och sälja knark i Virginia över melodin i Lost Woods. Aesop Rocks No Jumpercables ger Goron Village en helt ny innebörd. Och ugglemusiken slår ut takten till Jay-Z:s No Hook på skivans tveklöst bästa spår.

Det är simpelt, billigt, bagatellartat och bitvis alldeles bedårande. Du måste givetvis lyssna omedelbart.

Låtlista:
1. The Clipse – Virginia (Lost Woods) (3:21)
2. Dr. Dre & Snoop Dogg – Still D.R.E. (Getting treasure) (3:39)
3. Jay-Z – No Hook (Meeting the Owl) (2:35)
4. Pimp C, Li’l Keke & P.O.P. – Knockin’ Doorz Down (Hyrule Field) (3:43)
5. Common – I Used To Love H.E.R. (Hyrule Market) (4:09)
6. Aesop Rock – No Jumpercables (Goron Village) (3:58)
7. Edan – Fumbling Over Words (Battle) (2:26)
8. MF Doom – Vomit (Horse Race at Lon Lon Ranch) (2:09)
9. Spank Rock – IMC (Zora’s Domain) (2:23)
10. Slim Thug & Mike Jones – Still Tippin’ (Great Fairy’s Fountain) (2:33)


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , , ,Kommentarer ( 9 )

Fint att Clipse och Spank Rock får vara med på varsitt hörn. Resten har jag aldrig hört talas om!

  (Quote)

Alfred Holmgren den 24 mar 2009 klockan 00:19

Själv gillar jag nog Edans låt bäst, vilket är lite underligt med tanke på att jag inte direkt är såld på karln i övrigt.

  (Quote)

Michael Gill den 24 mar 2009 klockan 00:26

Blotta namnet Ocarina of Rhyme lovar stordåd. Att de stoppat in Mike Jones Still Tippin’ vittnar om att det inte är nåe fel på smaklökarna i alla fall.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 24 mar 2009 klockan 10:31

Om ni gillar sånt här kan ni checka http://www.ilike.com/artist/ChangWang2003 som mixar Jay-Zs black album med diverse NESlir (Ninja Gaiden-mixen är en favorit)

  (Quote)

boomo_lao den 01 apr 2009 klockan 19:28

Tack för tipset boomo_lao, bra grejer!

  (Quote)

Michael Gill den 02 apr 2009 klockan 08:48

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .