gptopp

De senaste dagarna har varit bråda för en av Sveriges största tv-spelssajter. För tre år sedan var Gameplayer.se på topp. De producerade tv-spelsprogram åt TV400 och kunde tack vare finansiellt stöd från ägarna på Youmeet heltidsanställa både redaktörer och webb-tv-producenter. Men efter ett tag började pengarna sina. De första som blev uppsagda från sina tjänster var Andreas Berg och Sebastian Axelsson.

Nu har Gameplayer.se drabbats av en ännu större motgång: Youmeet avskedar Gameplayers chefredaktör Lars Jensen.

Enligt det mail Youmeet skickade ut till Gameplayers redaktion menar Youmeet att ”utvecklingen på Gameplayer följt utvecklingen i spelbranschen för övrigt”. Andra källor menar att det rör sig om alltför låga annonsintäkter.

Gameplayer.se

Gameplayer.se


I ett försök att styra upp en negativ trend har Youmeet därför bestämt sig för att säga upp Gameplayers chefredaktör Lars Jensen.

I protest mot ägarnas beslut har flera av redaktionsmedlemmarna beslutat att lämna Gameplayer.

– Några av oss kommer att stötta Lars under hans avgångsperiod på tre månader, men som skribenter bara. Det kommer säkerligen inte vara samma engagemang förstås och Gameplayer kommer att synligen lida av det, säger en anonym redaktör från Gameplayer.se till Blog ’em up.

Värt att notera i sammanhanget är att den senaste nyheten på sidan publicerades den 4 februari, samma dag då information om Lars Jensens avsked läckte ut.

– Alla i redaktionen uttalat avsikt att lämna Gameplayer, antingen omedelbart eller på sikt. Så vad det blir av sidan vet jag sjutton, säger en annan anonym redaktör.

Vad, och vem, som kommer att kvarstå av Gameplayer.se efter Lars Jensens sista tre månader i tjänsten är osäkert.

Gameplayers chefredaktör Lars Jensen har valt att inte kommentera.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med:Kommentarer ( 25 )

NEEJ!

  (Quote)

Herr Inkognito den 08 feb 2010 klockan 14:17

Lars 4-ever!!

  (Quote)

Pontus Jönsson den 08 feb 2010 klockan 14:17

Mycket tråkigt detta…

  (Quote)

Linus den 08 feb 2010 klockan 14:56

The curse of the Kong.

  (Quote)

mmm den 08 feb 2010 klockan 15:55

Detta skulle faktiskt kunna resultera i något bra. Sidan har ju varit på fall sedan flera år, så det kan ju i alla fall inte bli sämre :P

Vart kan man läsa Youmeets officiella förklaring som du hänvisar till? Hittar det inte på deras sida och inte heller med hjälp av google…

  (Quote)

Adde den 08 feb 2010 klockan 17:46

fan då

  (Quote)

Piccolo den 08 feb 2010 klockan 17:47

Aj då! Hoppas det går bra.

  (Quote)

Tuve den 08 feb 2010 klockan 17:48

Hur många heltidstjänster speljournalistik finns det egentligen i Sverige? Det känns som det är väldigt många som jobbar gratis och typ en handfull som har det som sin inkomstkälla…

  (Quote)

Aloysius den 08 feb 2010 klockan 17:52

Adde: Vart kan man läsa Youmeets officiella förklaring som du hänvisar till? Hittar det inte på deras sida och inte heller med hjälp av google…

Egentligen är officiell kanske fel ordval. Men så nära man kan komma just nu, innan det är officiellt avslöjat. Uppgifterna kommer från ett mail som skickades till Gameplayers redaktionsmedlemmar. Har därför ingen länk att hänvisa till. Men språket som används är väldigt pr-svävande. Påminner en del om när de la ner Gameplayer TV. Enligt Youmeet handlade det om att de ville ”utveckla” det redaktionella textinnehållet medan det egentligen handlade om att avtalet med TV400 inte förnyades.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 08 feb 2010 klockan 18:19

Jimmy Håkansson:
Egentligen är officiell kanske fel ordval. Men så nära man kan komma just nu, innan det är officiellt avslöjat. Uppgifterna kommer från ett mail som skickades till Gameplayers redaktionsmedlemmar. Har därför ingen länk att hänvisa till. Men språket som används är väldigt pr-svävande. Påminner en del om när de la ner Gameplayer TV. Enligt Youmeet handlade det om att de ville “utveckla” det redaktionella textinnehållet medan det egentligen handlade om att avtalet med TV400 inte förnyades.  

Okej, så det är alltså tredje- eller fjärdehandsinfomation som du har snubblat över (dvs. INofficiell infomation). För du tillhör ju inte redaktionen vad jag vet och borde således inte fått det där mailet du pratar om? Dessutom är det väl tre år sedan (2007) som GPTV sändes på TV400? Känns inte speciellt sannolikt att en fd. deal som har så många år på nacken skulle vara anledningen till detta.

Nä du… jag tror jag väntar med att bilda mig en uppfattning om detta tills det faktiskt kommer ett officiellt utlåtande från Youmeet (eller ännu hellre från Lars Jensen), istället för lita på blogg-rykten och spekulationer från en lekman ;)

Tycker du ska elda Lars i baken, så att vi får solid info om detta!

  (Quote)

Adde den 08 feb 2010 klockan 18:31

Adde: Ja

Adde: Okej, så det är alltså tredje- eller fjärdehandsinfomation som du har snubblat över (dvs. INofficiell infomation).

Officiellt var fel ordval. Men eftersom jag fått informationen direkt av en av redaktörerna så är det mer andrahandsinformation.

Adde: essutom är det väl tre år sedan (2007) som GPTV sändes på TV400?

När jag talade om TV400-avtalet så menade jag att det var en av bidragande anledningarna till varför Gameplayer TV lades ned. Inte för att Lars Jensen sparkades.

Adde: Nä du… jag tror jag väntar med att bilda mig en uppfattning om detta tills det faktiskt kommer ett officiellt utlåtande från Youmeet (eller ännu hellre från Lars Jensen), istället för lita på blogg-rykten och spekulationer från en lekman ;)

Om du inte nöjer dig med ”blogg-rykten och spekulationer från en lekman” utan vill höra det direkt från Lars Jensen så får du avvakta i tre månader. Innan dess är det tveksamt att han uttalar sig om affären.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 08 feb 2010 klockan 18:45

Nu har jag läst Gameplayers uttalande (på gameplayer.se) som man gjorde i samband med nedläggningen av GPTV. Den stämmer ju inte riktigt överens med det du säger, då uttalandet lyder på följande sätt:

I dagarna blev det slutligen bestämt att Gameplayer TV fortsättningsvis läggs på is. Det saknas just nu den tid som krävs för att vi ska kunna fortsätta göra ett så kvalitativt tv-program som önskas.

Det här betyder förstås inte att Gameplayer TV läggs ned, utan helt enkelt att inspelningarna blir uppskjutna på obestämd tid.

Spelfredag kommer dock att fortsätta som vanligt.

Med varma hälsningar
Gameplayer-redaktionen

Visst lades programmet ner, men inte på grund av att man ”ville utveckla det redaktionella textinnehållet”, som du säger. Kan du inte posta mailet som redaktionsmedlemmarna fick, så man jämföra retoriken och se vad som skrevs?

Ledsen om du tog illa upp för att jag kallade dig ”lekman”, jag är bara extremt källkritisk och mycket info som har läckt om detta har ju visat sig inte stämma till 100% (precis som alltid när sånt här händer) ;)

PS. Dessutom är den senaste nyheten publicerad idag, inte den 4 feb ;) DS.

  (Quote)

Adde den 08 feb 2010 klockan 19:18

Har läst lite ekonomiska redovisningar från Gameplayer nu, år 2007 hade dom en vinstmarginal på – hör och häpna – MINUS 1726,32%.

Känns faktiskt ganska konstigt att företaget finns kvar över huvudtaget och att stackars Lars inte har fått sparken tidigare :S

http://allabolag.se/5566364153/bokslut

  (Quote)

Adde den 08 feb 2010 klockan 19:36

Nu har jag ändrat den olyckliga formuleringen.

Vad gäller mailet Youmeet skickade ut så är det tyvärr lite vanskligt när alla källor vill vara anonyma. Tror att det kan se annorlunda ut efter tre månader. Men det kan också resultera i att flera av medlemmarna har omvärderat sin situation (någon kanske till och med blir erbjuden Jensens plats).

Vad gäller ekonomi så har väl Gameplayer varit ett finansiellt wildcard. Jag upplever det som om Umit pumpat upp det med stålars för att eventuellt kunna skörda frukerna som sveriges största spelsida några år därpå. Tyvärr blev det inte som de tänkte sig. Av de uppgifter jag har sett (2006-2008) så har GAmeplayer aldrig gått med vinst – bara med svidande förlust.

Nu var det iofs ett tag sedan jag läste om ekonomijournalistik och jag har inte särskilt bra koll på alla termer. Men kollar man på de här uppgifterna – http://allabolag.se/5566364153 – så ser man hur kassalikviditeten på ett år har gått från 63,44% till 0,05%. Och om kassalikviditet är synonymt med likviditet så låter det ganska illa. Å andra sidan ligger soliditeten på 40,21% vilket är helt okej.

EDIT: Soliditeten kan jämföras med Reset Medias som 2008 har 31%. Däremot har Reset Medias finansiella kurva sett ganska frisk ut jämfört med Umit Gameplayer – http://allabolag.se/5566913173

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 08 feb 2010 klockan 20:05

Så du har läst journalistik i alla fall? :D

Ang. mailet så skulle du ju kunna blura ev. namn som finns med i det ;)

Men det är ju som du säger, ekonomin har ju inte varit något vidare, någonsin. Och då företagsägare tenderar att se saker från ett ekonomiskt perspektiv, så det är väl mer chockande/konstigt att han inte har fått sparken tidigare?

  (Quote)

Adde den 08 feb 2010 klockan 20:17

Adde: Så du har läst journalistik i alla fall? :D

Inte officiellt (ordet!). Är på pappret bara utbildad som distributör av digital media och som copywriter. Dock läst en tjugonågot böcker om journalistik däribland om ekonomijournalistik (konsulterade den när jag skulle dubbelkolla hur det där med soliditet fungerar).

Kan tyvärr inte publicera brevet (med respekt för min källa) men kan nämna att Umit/Youmeet, enligt brevet, planerar fylla vakansen som Jensen lämnar efter sig.

Jag ska inte uttala mig om Jensens roll i det hela eftersom jag vet inte alls hur han har varit inblandad i finanserna, mer än att stå på lönelistan.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 08 feb 2010 klockan 20:31

Nevermind, grävde fram mailet på egen hand, eller i alla fall så tror jag att detta är mailet du hänvisar till. Bekräfta gärna ;)

Stämmer ju ganska bra det som sägs. Att döma av årsredovisningarna så har ju Gameplayer faktiskt gått åt rakt motsats håll om man jämför på andra bolag i spelbranschen.

Så det ligger ju ganska mycket sanning i uttalandet ”Tyvärr har inte utvecklingen på Gameplayer följt utvecklingen i spelbranschen för övrigt”.

Information från VD på Gameplayer.se

Gameplayer startade 2004 och har sedan dess utvecklats till att vara en av Sveriges ledande sajter för information rörande PC & Konsollspel. Tyvärr har inte utvecklingen på Gameplayer följt utvecklingen i spelbranschen för övrigt vilket bidragit till att jag beslutat omorganisera GP.

För att ta tillvara på allt det hårda arbete som både tidigare och nuvarande redaktörer har lagt ner på sajten har jag därför beslutat att vi skall ta in en person på heltid som fokuserat kan arbeta med att utveckla Gameplayer till en sajt anpassad till 2010-talet och den bredare målgrupp som finns idag.

Detta medför också tyvärr att jag har varit tvungen att prioritera att tjänsten som chefredaktör skall sitta i Stockholm nära mig själv och övriga personer i teamet för Ungdomar.se. Lars har under många år kämpat hårt för att hålla Gameplayer under armarna och har verkligen gjort mycket för att skapa det vi har idag. Det optimala hade självklart varit att kunna ha fler avlönade personer vilket är något som tyvär inte kan erbjudas i dagsläget.

Till trots vad Lars eller övriga rykten säger så har beslutet att omorganisera GP inget med Lars eller någon annan i redaktionens tidigare prestationer att göra. Beslutet är fattat utifrån att Gameplayer har ont om resurser och att de som har lön även skall ingå i våra team i Stockholm eller Skövde.

Gameplayer skall göras om och göras bättre och då är det prioriterat att träffa både tekniker, redaktörer & ledning. Det är med denna anledning som jag vill bjuda in både de personer som är engagerade i Gameplayer till en heldag för att diskutera vad Gameplayer skall vara i framtiden.

Om det är någon som vill ha ytterligare information kring framtidens Gameplayer föreslår jag att vi träffas i samlad grupp för att diskutera detta under februari. Tid och plats kommer inom kort när vi hittat ett datum som passar.

Vill fortfarande höra Lars version!! :)

  (Quote)

Adde den 08 feb 2010 klockan 20:34

Japp, du har hittat rätt. =)

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 08 feb 2010 klockan 20:37

Fyfan va hemskt. Sveriges bästa spelsida mister den skönaste chefredaktören nätet skådat, den absolut mest grymmaste redaktionen därtill.

Smart move Youmeet, ni gräver själva GPs grav.

  (Quote)

Kletet den 08 feb 2010 klockan 20:49

Såg även nu att Lars bekräftat att han fått sparken i forumet på GP. Så nu är detta inte den enda källan längre och mailet får väl betraktas som äkta det med :)

Verkar dessutom som om Lars har ett annat jobb: http://www.mirakel.nu/evenemang/elfack2009/

Vi får hoppas att det går bättre för honom där!

  (Quote)

Adde den 08 feb 2010 klockan 21:16

Vad jag har förstått så har han haft den rollen vid sidan om GP-jobbet. Linkedin-sidan verkar inte vara uppdaterad (står ” December 2005 — Present (4 years 3 months)” på cv:t)och innehåller båda rollerna: http://se.linkedin.com/pub/lars-jensen/5/509/431

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 08 feb 2010 klockan 21:34

Lars har aldrig jobbat heltid med Gameplayer, utan har haft ett heltidsjobb på sidan. Angående hela den här röran har jag dock ingen vidare information alls. Mer än att det är riktigt tråkigt.

Vill bara poängtera också att informationen om att GPTV skulle lagts ner för att TV400 inte ville förnya kontraktet inte stämmer riktigt. Ingen större lust att gå in på detaljer nere från Thailand dock ;P

  (Quote)

Berg den 15 feb 2010 klockan 12:43

Ja, jag hörde senare att Lars inte var heltidsanställd. Ang GPTV: ok. Men det var en bidragande (och stor) orsak, antar jag?

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 16 feb 2010 klockan 14:32

Intressant att läsa alla teorier om Youmeet & GP. Om ni vill ha konkreta svar så ring mig på 0739166513. GP skall göras om och vi behöver ha en person som jobbar närmare (rent fysiskt). Håller med samtliga personer som säger att ekonomin är en joke i en kategori för sig själv.

Vårt mål är att skynda långsamt och se ifall vi kan göra något bra och utveckla sajten. För mig känns det ganska naturligt & inte alls så ”kritiskt” som många beskriver. Vad tycker ni att GP borde göra? Lägga sig på rygg och invänta döden? ;)

Vi fortsätter så länge som det finns en vettig idé & energi kvar i bolaget. Det finns INGEN på Youmeet som tycker Lars gjort ett dåligt jobb. Men för min egen del känns det som om att det behövs ny energi & nya möjligheter.

Ha det gott,

// Mikkel Gerdes

  (Quote)

Mikkel Gerdes, VD Gameplayer den 08 mar 2010 klockan 13:04

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .