Liberty City

2008 var året då Grand Theft Auto 4 på klassiskt Rockstar-manér armbågade sig upp till pallplats som ett av det årets allra bästa spel. Berättelsen om Niko Bellics skoningslösa jakt på hämnd var ett spel som visade att bröderna Houser, spelvärldens motsvarighet till killarna längst bak i bussen, vuxit upp – och inte drog sig för att försöka berätta en mer mogen berättelse. Allt placerat i ett Liberty City som var mer levande än någon annan av seriens storstadskopior. Och ingen annanstans är ju den gamla klyschan om staden som den riktiga huvudpersonen lika sann som i GTA. 2009 blev det ännu tydligare.

Episodes from Liberty City är en sammanställning av de två stora, nedladdningsbara expansionerna/sidoberättelserna The Lost and Damned och The Ballad of Gay Tony. Det de båda tilläggen gör, främst av allt, är att lägga ytterligare dimensioner till den plats som Liberty City är. De ger staden ett djup samtidigt som de utforskar den i höjdled – både bokstavligt och bildligt talat.

The Lost and Damned

I The Lost and Damned vältras man i misär och förnedring. Hierarkien i motorcykelgänget The Lost upprätthålls med våld och hot. Lojalitet mot brödraskapet krävs å ena sidan, men ingen kan vara säker på att ölen man bjuds på inte spetsats med meskalin. Johnny Klebitzs, expansionens huvudkaraktär, forna kärlek är en utmärglad tjackhora som gängledaren Billy behandlar som ett hål, som för att trycka ner Johnny och driva honom till misstag. Drömmen om friheten och solnedgången, den där sista romantiska utvägen, lever – men också den outalade vetskapen om att fängelsegallret av betong och stål aldrig kommer ge vika. Slutet är trång som en gevärspipa, brett som en brofundament. Det enda säkra är döden. I The Ballad of Gay Tony tar man rollen som Luis Lopez, affärspartner och i det närmaste personlig assistent till klubbsägarbögen Tony. Tonys klubbimperium har börjat släppa i fogarna, och Liberty Citys hungrigaste asätare samlas runt en pengakälla som börjat visa svaghetstecken. Samtidigt knarkar Tony all sans ur kroppen och låter Luis ta hand om efterbörden.

Johnny och Luis historier kastar sig framåt längst vansinnets kant i orimliga hastigheter. Det spelar ingen roll om du befinner dig i ett nedpissat skjul som låtsas vara en bar eller på stadens hetaste klubb tillsammans med en galen arabmiljardär – döden har ett finger med i spelet på alla nivåer.

The Ballad of Gay Tony

Det mest spännande med Nikos, Johnnys och Luis berättelser är hur de alla är livstrådar som trasslats in i Liberty Citys virvlande skitstorm. De är alla män som söker efter något, kämpar uppåt samtidigt som de gräver sig allt djupare ner i sina egna gravar. När sidokaraktärerna själva får liv blir det tydligt att staden livnär sig på misslyckade människoöden, absorberar dess kroppsvätskor genom betongen och kräver mer med en allt växande hunger. Niko, Johnny och Luis är flyktiga kapitel i den eviga historien om staden och dess ondska. Den amerikanska drömmen lockar till sig hoppfulla från hela världen – och visar ingen pardon när den slår igen sina smutsiga käftar.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , , ,Kommentarer ( 5 )

Utan att ha förmånen av att ha spelat nån av expansionerna: bra val. Hoppas, hoppas, hoppas att dessa spel hittar fram till PS3 nångång i framtiden. God Jul!

  (Quote)

IslandHillStreet den 24 Dec 2009 klockan 10:06

Grym timelapse-film där. Staden de ritar upp saknar ju verkligen motstycke bland andra spel. Att jag sen inte klarar av att uppskatta GTAIV pga storyn och uppdragen är en annan femma.

Får se om jag plockar upp den här samlingsskivan sen så småningom.

  (Quote)

PC-Spelare den 24 Dec 2009 klockan 10:32

GTA4 var ju helt enormt överskattat, 7/10 på sin höjd. Har inte brytt mig om att ge expansionerna någon chans pga det.

  (Quote)

Jens den 24 Dec 2009 klockan 14:14

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .