shattertopp

Med två spelsläpp satte Q Entertainment standarden för nollnolltalets alla pusselspel. Meteos och framförallt Lumines gjorde för pusselgenren vad Wipeout gjorde för racinggenren tio år innan dess: släpade den skrikandes och sparkandes in i nutiden. Meteos var i sig ett bättre spel än Lumines, men Lumines var en bättre upplevelse. Det var så nära en uppföljare den dekonstruktivistiska artshootern Rez någonsin kom.

PSN-spelet Shatter släpptes i år men hade lika gärna kunnat vara tvilling med Meteos och Lumines. Genom att plocka 1976 års Atari-hit Breakout in på bara skelettet för att sedan klä upp det i hd-kläder och shoot ’em up-features skapar Shatter sin egen unika identitet. Breakout är, om du inte redan känner till det, ett spel där du ska plocka tegelstenar genom att studsa en kula på dem. Shatter tar det här och skruvar upp det till dags dato, vilket bland annat betyder att du kan skjuta laser, plocka power-ups och duellera mot jättestora rymdbossar.

Men Shatter är mer än ett Breakout med ammunition. Genom att trycka ned axelknapparna kan du antingen skjuta kulan ifrån dig eller dra den mot dig och på så vis styra den utan att drämma till den. Dessutom kan du när som helst kasta in fler spelkulor i leken, men varje kula representerar ett liv och med fler kulor på banan stegrar insatserna.

Shatter är ett lika stort steg för Breakout som Lumines var för pusselgenren. Q Entertainment hade inte kunnat göra det bättre själva.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , ,Kommentarer ( 4 )

Och här trodde jag att jag var ensam om att ha spelat spelet i Sverige, då den enda person jag sett någon skriva om spelet i antingen foruminlägg eller blogg är Oskar Skog, och hans poäng var att han fastnade för musiken i spelet mycket för att han aldrig faktiskt spelade det själv.

Shatter är förbaskat bra, även om man kan ifrågasätta både längd och svårighetsgrad.

  (Quote)

PC-Spelare den 06 Dec 2009 klockan 19:01

Shatter är ett helt fantastiskt spel. Däremot hänger jag inte med i det alla säger om soundtracket. så fantastiskt var det väl ändå inte. Visst det är ganska bra men Lumines gjorde ett betydligt snyggare jobb.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 07 Dec 2009 klockan 14:15

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .