canabalt_top

Premissen i Canabalt är enkel: allting håller på att gå åt helvete. Staden håller på att rivas av enorma robotar (du ser dem klampa omkring i bakgrunden) och du måste fly för ditt liv. Så du springer. Fort.

Canabalt är ett under av minimalism, både spelmässigt och estetiskt. Det är en spelidé som är lika simpel som den är genial. Du styr spelet med ett enda finger. Din karaktär springer hela tiden i accelererande hastighet och allt du kan göra är att försöka tajma hopp mellan hustak, över fallande bomber och genom fönsterrutor på sjunkande skyskrapor. Den enda gången du saktar ner är när du oundvikligen springer in i en vägg och dör. Eller när du snubblar på ett hinder på vägen och förlorar lite av din fart.

Färgpaletten består av tre färger – grått, vitt och svart – men både nyanserna och kontrasterna är briljanta. Bakgrunderna avtecknar sig som lilagrå skuggor som passerar förbi i en vansinnig hastighet. De är inte viktiga. Allt som är viktigt i Canabalt är tempot. Det är ett spel som lyckas fånga den viktigaste aspekten av freerunning bättre än Mirror’s Edge nånsin gjorde. Canabalt handlar om en enda sak: hastighet. Det är ett enda långt Jackie Chan-stunt uppspelat i fast-forward. Det är en flykt över hustak och lyftkranar med vita duvor som flaxar omkring i bästa John Woo-stil.

Det är fruktansvärt jävla beroendeframkallande. Och för ett kort ögonblick när du rusar fram över takåsarna i svindlande hastighet medan fundamenten under dig håller på att skaka sönder känner du det: viktlöshet. Total frihet.

Inget spel har nånsin fångat den känslan bättre.

cb2

Canabalt är utvecklat av Adam Atomic. Du kan spela det på tre olika vis: köp det till din iPhone via AppStore, spela flashversionen online eller ladda ner hela spelet gratis för att stila upp din dator eller iPod.

——————————————
Fotnot: Det officiella Blog em up-rekordet (som hålls av undertecknad) är 18,9 kilometer. Försök (försök!) slå det.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , ,Kommentarer ( 5 )

tänkte på den här låten/videon av michael jackson när jag såg bilderna haha

http://www.youtube.com/watch?v=gAvgIIiQE-g

you know, cuz he looks like michael when he moonwalks höhö :D

  (Quote)

Amina den 12 Dec 2009 klockan 20:35

Ja det är ruskigt mycket MJ över hela canabalt-karaktärens look. Tubsockar, loafers och alldeles säkert ett fukt-krulligt hår.

  (Quote)

Michael Gill den 12 Dec 2009 klockan 20:49

Amina: you know, cuz he looks like michael when he moonwalks höhö :D

Amina, jag tänkte – nästan – samma sak. Jag tror att det är strumporna som gör det.

Back to topic: Canabalt är antagligen det bästa narrativa spelet i år. Som historieberättare är det helt fantastiskt. Verkligen skolboksexempel av show don’t tell-mantrat med betyget A+.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 13 Dec 2009 klockan 20:54

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .