crysis

En vanlig arbetsdag 2004 visade sig bli allt annat än vanlig för Crytek-anställda Tim Partlett när han utanför kontoret i Bayern möttes av kravallpolis med automatgevär. Med rädsla för sitt liv tvingades han in i kontoret där över hundra tungt beväpnade kravallpoliser höll de anställda som gisslan medan ett teknikteam gick igenom allas datorer. En programmerare som mitt i razzian steg ut ur duschen fick en gevärsmynning tryckt mot ansiktet och tvingades lägga sig naken på golvet. Resten av personalen forslades in i en motion caption-studio för att förhöras. Då Crytek har en lite mer liberal syn på arbetstider än vad som är brukligt i effektivitetens Tyskland hade flera av de anställda ännu inte dykt upp när polisen belägrade studion. Detta fick polisen att organisera bakhåll runt om det lilla samhället Coburg samt spärra av alla tänkbara utgångar från staden. Ingen Crytek-anställd skulle få komma undan. Och vad hade lett till denna aktion? Ett anonymt tips om piratkopierad mjukvara löd den officiella förklaringen. En anledning lika god som någon att skicka in en swat-styrka på hundra man. Att Crytek precis hade släppt ”mördarsimulatorn” Far Cry hade, förstås, inget med saken att göra.

angela-merkel

Den tyska regeringen, där Angela Merkel är förbundskansler, vill förbjuda våldsamma spel.

Att Tyskland inte har mycket till övers för våldsamma tv-spel är århundradets underdrift. Press, politiker och större delen av befolkningen delar uppfattningen att våldsamma spel är roten till allt ont, eller som den tyska nyhetssajten Echo Online skrev i samband med skolmassakern i Winnenden i våras: ”Ett beroende av mördarspel är närvarande i alla fall av våldsamma utbrott” (”An addiction to killergames is apparent in every situation of violent rampages”). Inte ens det seriösa nyhetsmagasinet Der Spiegel väjer för pressetiska tveksamheter när de skriver om det brännande ämnet. I en artikel om industriundret Crytek stoppade de in en bild på barn som spelar ett icke-Crytek-relaterat ”killerspiele” tillsammans med ett citat från Cryteks vd Cevat Yurli: ”Vi gör inte spel som ska spelas av barn” (”We don’t make games for children”).

Det kyliga spelklimatet i Tyskland går inte att jämföra med vårt. När jag i våras pratade med svenska riksdagsledamoten Camilla Lindberg om tyska förbundskanslern Angela Merkels uttalande om att man bör begränsa tillgången till våldsamma tv-spel avfärdade hon det som trams. Där vi på vår höjd kan bli irriterade av Janne Josefssons plumpa skjutjärnsjournalistik i ett avsnitt av tv-programmet Debatt befinner sig Tyskland på helt andra breddgrader. Idag, fem år efter den bayerska polisens razzia mot Crytek är tyska inrikesministrar snubblande nära att hamra in ett nationellt förbud mot både produktion och distribution av våldsamma spel i lagbalken. En lag som, om den klubbas, betyder att spelstudior som Crytek kommer att landsförvisas.

– Det här kommer att exkludera tyska utvecklare från den globala spelscenen, och beröva de tyska spelarna rätten till vad som överallt i övriga världen anses som ofarlig underhållning, säger Cevat Yerli till PC Games.

De tyska spelarna svarade på lagförslaget med en petition som på bara två veckor samlat ihop 50 000 namn. Och i skrivande stund: 70 000. Att Bundestag har lovat att ta namninsamlingen i åtanke innan de fattar sitt beslut ger hopp om att även tyska tv-spelare har demokratiska rättigheter.
Tyska spelutvecklare å andra sidan …

————————
Den här krönikan har även publicerats i Super PLAY .


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: ,



Kommentarer ( 8 )

Man kan bli mörkrädd för mindre. Detta skulle medför att tyskland helt räknas bort från spelscenen. Frågan är om det kommer skynda på lokaliseringsprocessen av spel då det inte längre är lönt att dubba till tyska.

  (Quote)

Hagbard den 13 okt 2009 klockan 09:43

Ja, det vore att se det från den ljusa sidan antar jag =)

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 13 okt 2009 klockan 15:20

Ja, det är verkligen en helt otrolig utveckling. Det skulle vara intressant och se vilka lobbygrupper som stor bakom det här. Någon som vet hur exempelvis EA agerat för att stävja detta i Tyskland?

  (Quote)

Olof den 16 okt 2009 klockan 16:17

Jag vet faktiskt inte jättemycket om hur andra spelföretag har agerat. Crytek som drabbas direkt av lagförslagen är de enda som jag känner till som har uttalat sig. Tyska studion Daedelic sa så här i vår intervju med dem:

”Våra spel är huvudsakligen befriade från grovt våld så det är antagligen ingenting som kommer att påverka oss direkt. Vi känner dock att det är ett stort handikapp för den tyska spelindustrin som helhet om lagen verkligen träder i kraft. Det skulle ha en negativ effekt på den tyska talangpoolen och ta oss flera år tillbaka på en global nivå och förmodligen påverka oss på det viset istället.”

Spelutvecklare brukar agera ganska tandlöst, om de agerar över huvud taget vill säga, när det gäller sådana här saker. Sedan kan det också vara så att spelpress är dåliga att ge dem uppmärksamhet när det gäller sådant som inte har med ”antal vapen i deras senaste spel” att göra.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 16 okt 2009 klockan 20:19

Diskussionen har dragits upp i mina bekantskapskrestar på nytt. Tillsammans med det här inlägget (Tommy Rydling) kan man undra om Tyskland inte börjar ana mönstret de själva upprepar.

  (Quote)

Aglet den 20 okt 2009 klockan 10:45

Nu var det ett tag sedan jag läste Tommys post, men det kan vara en av anledningarna till varför jag skrev den här krönikan. Och ja, Tyskland är nog lite obekväma med sitt historiska arv och allt det där.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 21 okt 2009 klockan 22:51

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .