trine

Playstation 3 är sen till partyt. Två och en halv månad sen.

Men idag händer det! Finska fantasyspelet Trine släpps till Playstation 3 och Blog ’em up firar, som brukligt, med ett inlägg.

Det gick snabbt. På bara några dagar drabbades det finländska spelhoppet av ordentlig svacka. Att Rockstar tjuvkopplade greppet om Max Payne var bara början. Istället investerade seriens fans sina kollektiva hypereserver i Remedys nagelbitare Alan Wake bara för att bli besvikna när årets E3-demo visade upp något som påminde mer om en traditionell tredjepersonsskjutare än en självklar årsbästa-kandidat. Det gick så snabbt att du hade missat det om du blinkat. Sedan kom Trine.

Finskutvecklade Trine är något så ovanligt som en grottkrälare med en doktorsexamen i fysik. Eller om du vill ha det nedbrutet: ett The Lost Vikings i Drakar och Demoner-setting. Efter att ha tallat på en magisk kristall har tre vitt skilda karaktärer – tjuv, magiker och krigare – förenats i en och samma existens. Detta i kombination med en stor ondska som hotar tomtar och troll-världen allt utspelar sig i tvingar denna ofrivilliga karaktärscocktail ut på äventyr. Det sagolikt vackra Trine går ut på att lösa kluriga fysikpyssel genom att kombinera de olika figurernas egenskaper; till exempel kan tjuven nå svåråtkomliga ställen genom att svinga sig fram med sin änterhake, magikern kan flytta lösa föremål med tankekraft och senare trolla fram plattformar från tomma intet, och riddaren slåss.

Högfantasy är ett tema som gärna sväller till Sagan om Ringen-proportioner så fort man lämnar det ensamt i några minuter. I Trine blir fantasyfonden ett behagligt bakgrundssorl just för att det inte ges utrymme att bli mer. Tyvärr är det också presentationen som i slutändan är spelets största tillgång. Striderna är sällan mer än en trist transportsträcka till nästa pussel. Och efter ett tag slutar även de olika pusslen att överraska. Trots det är Trine väl värt att uppleva, om inte annat för att det hintar om en vändning i spel-Finlands kreativa konjunkturssvacka.


————————
Den här artikeln har tidigare publicerats i Super PLAY #163

Trine släpps idag på Playstation Network.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , ,Kommentarer ( 9 )

Ja detta har man gått och väntat på i ett tag snart. Lär nog spela det under en helg med en vän.

  (Quote)

Mechar den 17 sep 2009 klockan 10:25

King blogg!! Diggade Megaman-rappen samt läsa om svenska spelbolagens fetingsvacka! Lägger in er som länk ifrån min egna blog. :D

  (Quote)

Elrinth den 17 sep 2009 klockan 11:54

Mmm, det är ett riktigt mysigt litet spel. Tyvärr blir problemlösningen sällan så kreativ som i trailern. Blir mest att man staplar lådor på varandra.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 17 sep 2009 klockan 12:13

Elrinth: Bettah’ believe. =)

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 17 sep 2009 klockan 13:54

Ser ut att vara mysigt. Skulle definitivt skaffa om jag hade skitmycket pengar. Men å andra sidan skulle jag skaffa ALLA spel om jag hade skitmycket pengar.

Logik ju!

  (Quote)

Jonas Högberg den 17 sep 2009 klockan 17:18

Påminner lite om klassiska Lost Vikings, Inte mycket, men lite. Tycker dock Trine inte var så hett som förväntat. Precis som det påpekas består det flesta pussel av att stapla lådor, något jag gjorde nog under min tid på Carlsbergs lager.

  (Quote)

Nielsen den 17 sep 2009 klockan 20:03

Kan någon snäll människa tala om priset för en som är konsolberövad.

  (Quote)

Salsane den 22 sep 2009 klockan 19:58

Salsane: http://store.steampowered.com/app/35700/

Det är en tämligen salt siffra vill jag mena. Trine är ett mysigt spel, men presentationen är betydligt trevligare än spelet. Å andra sidan är presentationen magisk.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 22 sep 2009 klockan 20:55

Jag hoppas – som vanligt, att vi hos sitter med en 360 kommer få uppleva äventyret så småningom också. Braid släpptes efter lång väntan till PS3, då kan det väl inte vara omöjligt att vi får det till 360 också?

  (Quote)

PimPim den 30 Nov 2009 klockan 00:22

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .