pushup

Axel mot axel står de, 40 män klädda i tyg. Ovanför deras huvuden svävar fyllda hälsomätare och namn skrivna med snirkliga tecken. Orörliga och tysta blockerar männen stadsporten – samtidigt som chattfönstret svämmar över av slagord och hat.

Hot Blooded Legend är ett av Kinas många framgångsrika MMO-spel. Spelet lanserades ursprungligen under tidigt 2000-tal och engagerade kinesiska spelare under flera års tid. När en remake av det klassiska spelet släpptes i slutet av augusti i år var det därför många som hoppades på att få återuppleva den magi som Hot Blooded Legend en gång bjudit på. Det blev inte riktigt så. Innan Hot Blooded Legend återlanserats visade det sig nämligen att spelets skapare, Shanda Entertainment (som nyligen placerade sig på sjunde plats på Fortune Magazines lista över världens 100 snabbast växande företag), gjort om ett par grundläggande saker i spelet. Till exempel skulle det nu vara möjligt att köpa sig framgång – via mikrotransaktioner. Det hängivna spelare tillbringat hundratals timmar för att uppnå i originalet skulle nu alltså kunna klaras av på ett ögonblick – om man var villig att betala för det.

I en tid då västerländska spelutvecklare och -förläggare, med Electronic Arts i spetsen, experimenterar med alternativa betalningsmodeller (där mikrotransaktioner är ett viktigt inslag) har man som svensk spelare kanske svårt att se något märkligt i Shandas planer för sitt MMO-spel. Men de kinesiska spelarna tyckte annorlunda. Det som vid klockslaget för lanseringen var 40 protesterande avatarer hade ett par timmar senare vuxit till flera tusen och många av spelvärldens städer var helt blockerade av personer som uppmanade till att göra allt från att bojkotta spelet till att våldföra sig på Chen Tianqiaos (Shanda-chef och en av Kinas rikaste män) kvinnliga släktingar.

hot-blooded-legend

Enligt en översättning gjord av Zona Europa höjer nu också kinesiska bloggare sina röster. Sina-bloggen skriver till exempel att:

It is not hard for us to see in this mass incident that everybody longs for a world with fair competition in which people fights for victory on the basis of their ability rather than being driven solely by ideas of ”authority” and ”money.”  This is a good thing.  People should have those value preferences.  As far as this incident went, it was comforting to see this phenomenon.

Satt i sin samhälleliga kontext är citatet naturligtvis otroligt laddat. Men både incidenten och blogginlägget visar också på ett växande fenomen i censurens Kina.

Rebecca MacKinnon är en före detta CNN-journalist som bland annat lett CNN:s byrå i Peking, som varit med och grundat Global Voices Online (ett nätverk för bloggare och medborgarjournalister världen över) och som nu lever i Hong Kong och arbetar vid Hong Kong-universitetets Journalism and Media Studies Center. Tidigare i år höll MacKinnon ett föredrag angående Kina, internet och den statsledda nätfiltrering. MacKinnon diskuterade bland annat kinesiska bloggare och deras sätt att skriva kritiskt och bygga opinion utan att få sina texter nedplockade av censuren. Ett av exemplen i föredraget handlade om förra sommarens uppror i staden Weng’an – där över 30 000 kineser ska ha varit involverade i våldsamma protester (över 150 personer skadades och 160 kontor och 40 bilar ska ha bränts upp). Protesterna föranleddes av ett rubricerat självmord – som allmänheten var övertygade i själva verket var ett mord som försökte tystas ned av myndigheterna. Enligt polisrapporten skulle ett vittne ha gjort armhävningar på en bro när en flicka kastade sig ned i floden under. När ISP-företagens filter så började plocka ner blogginlägg med termen ”Weng’an” sökte bloggförfattarna så nya utvägar. Lösningen blev att skriva om armhävningar – som ett slags kodord för händelsen. När också dessa inlägg började filtreras bort kontrade bloggarna med att lägga upp bilder på män, spädbarn och djur som gjorde armhävningar. Att göra armhävningar blev en politisk handling.

Internet blir en kanal för att kommunicera missnöje. Och protester – oavsett om det handlar om att protestera mot religiöst konservativa scifi-författare, mot tyskt kristdemokratiska censurambitioner eller mot mikrotransaktioner – är hälsosamma tecken för alla samhällen med ambitionen av vara demokratiska. Viktigt inte minst i Kina, ett land med 338 miljoner internetanvändare – och 200 miljoner internetspelare.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , , ,Kommentarer ( 6 )

Intressant att läsa, som vanligt.

  (Quote)

Hagbard den 11 sep 2009 klockan 13:35

Det här är briljant.

  (Quote)

Carl-Johan Johansson den 11 sep 2009 klockan 13:59

Moor naked guys @ blawghemup plz!

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 11 sep 2009 klockan 15:05

Riktigt intressant. Hoppas att ni fortsätter håller ögonen öppna på liknande händelser.

tack

  (Quote)

MR Pleasurehands den 11 sep 2009 klockan 15:10

Fascinerande! Respekt åt Gill som belyser detta.

  (Quote)

Voxbrallan den 11 sep 2009 klockan 19:57

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .