edge_logo

Kanske hade du hört talas om Tim Langdell och Edge Games innan våren 2009, kanske inte. Risken är rätt stor att du inte gjort det – så länge du inte försökt släppa ett spel med ordet ”Edge” i. Tim Langdells företag, som grundades som Softek Software (självbetitlade ”Masters of Game”) 1979, har nämligen ägnat sig åt en – för de flesta spelutgivare – rätt så annorlunda huvudsysselsättning under de senaste 20 åren. Kommer du till exempel ihåg fightingspelet Soul Blade, föregångaren till den framgångsrika Soul Calibur-serien? Soul Blade hette Soul Edge innan det lanserades i väst. Anledningen? Just det, av rädsla för att bli stämda av Edge Games.

Soul Blade må vara det största exemplet som påverkats av exilbritten Tim Langdells aggressiva varumärkeshets, men det mest aktuella är Iphone-spelet Edge från franska Mobigames (på Eurogamer finns en fantastisk artikel i ämnet). Langdell inte bara försökte tvinga till sig 25 procent av vinsterna Mobigames gjort på Edge, han menade också att spelet i princip var en rak stöld av Edge Games gamla titel Bobby Bearings. Mobigames tog ned spelet från AppStore och Itunes av på grund av påtryckningarna från Langdell, övervägde att döpa om spelet till Edgy (ett varumärke Langdell registrerade dagen efter Mobigames diskuterat det med Langdell för första gången) – men ändrade sig i sista stund och återlanserade spelet.

Kritikerna menar alltså att Edge Games enbart sysslar med utpressning gentemot företag som försöker lansera spel med ordet ”Edge” i titeln. Spelutgivningen har inte blivit något annat än en fasad, om man ska tro dessa. Exakt hur många spel Edge Game släppt är inte helt klart. Enligt företagets hemsida kan man stoltsera med 756 stycken – men då räknas varje översatt (spansk, italiensk, fransk och tysk) version också som ett eget spel. Isometriska plattformsspelet Bobby Bearing – som Langdell alltså hävdat skulle vara förlagan till Iphone-spelet Edge – har till exempel släppts i 21 olika versioner (de kommande sex Iphone-versionerna ej inräknade). De spel som står listade på hemsidan indikerar att Edge Games varit otroligt aktiva under C64-/ZX Spectrum-tiden och att de under senare år enbart siktat in sig på återlanseringar av gamla spel till nya mobiltelefoner.

Edge Games ska enligt uppgift från Langdell och Edge Games-hemsidan för tillfället arbeta med ett antal spel till flera olika plattformar. Ett av spelen heter Edge Racers och är ett racingspel där man styr blixtsnabba svävare över svindlande framtidsbanor. ”Wipeout!” tänker den uppmärksamme läsaren. Och visst, konceptlikheterna med Playstation-generationens mest tonsättande spel är tydliga, men mer än uppseendeväckande kan man nog inte kalla dem. Uppseendeväckande blir det nämligen först när man gräver vidare. The Chaos Engine, som inte bara stöttat Mobigames i kampen mot Edge Games utan också driver den minst sagt arga bloggen ChaosEdge, gjorde just det – och fann något minst sagt märkligt. Den trailer som finns upplagd på Edge-Racers.com är nämligen exakt densamma som Lexicon Entertainment och Akella använde till sitt framtidssvävarspel Voltage: Supergonki. Ett spel som var under utveckling till Playstation 3 men släpptes till PC i november 2008.

Bara dagar efter det att inlägget om Edge-Racers publicerats på ChaosEdge hoppade Tim Langdell av sin post i IGDA-styrelsen (Internationell Game Developers Association). I sitt avskedsuttalande skrev han bland annat:

I make this decision not because I have done anything wrong… but because I must make this decision between concluding a process that will show I did no wrong, and having that process irreparably damage the IGDA, I cannot permit the latter to happen…

Edge-Racers-trailern

Voltage-trailern


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med:Kommentarer ( 12 )

För några månader sedan lade Langdell dessutom upp en ny titel som var ”under utveckling” på deras hemsida: ”Mirrors (a game by) Edge”…

  (Quote)

Schützer den 01 sep 2009 klockan 16:59

Härligt med dessa rättshaverister som patenterar allt möjligt i förebyggande ”stämma skjortan av dig”-syfte.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 01 sep 2009 klockan 20:47

Det intressanta är att det verkar vara lagligt.

  (Quote)

Hagbard den 02 sep 2009 klockan 09:45

Schützer: Jag såg det där, men det kändes nästan för galet för att det skulle vara sant :)

  (Quote)

Michael Gill den 02 sep 2009 klockan 10:46

Jävla skit-piss-Edge!

  (Quote)

Jonas Högberg den 02 sep 2009 klockan 21:49

Haha, jag älskar den här bloggen, hur hade jag annara fått upp ögonen för det här?

  (Quote)

Ola den 03 sep 2009 klockan 16:16

Ola: Blog ’em up är en enda stor ormgrop av bloggkärlek. Säger som Xbox 360-sloganen: Jump in.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 03 sep 2009 klockan 16:33

Det där Voltage: Supergonki vill jag spela.

Supergonki!

Also: vilken historia!

  (Quote)

Johan den 03 sep 2009 klockan 18:14

I’m literally angry with rage!
(Man kanske rent av skulle donera en slant till Chaos Edge?)

  (Quote)

Dr. Gonzo den 04 sep 2009 klockan 07:33

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .