shadowcomplex2071409-580px

Du har redan läst att Shadow Complex är värsta Super Metroid-rånet. Och det stämmer. Från dubbelhopp till portaler som bara kan öppnas av särskilda vapen är Shadow Complex en interaktiv inbrottsvåg som plockar på sig allt det kan bära med sig från Nintendos Metroid-legat. Allt, förrutom en sak. Samus Aran.

Istället för en intergalaktisk amazonkvinna är det Generisk Man som axlar hjältemanteln. Kvinnan i storyn spelar sitt köns paradroll: offer. Redan i inledningen hamnar hon på fel sida av en ondskefull militärfalang. När jag knappt en timme senare räddar henne så är hon inte längre kapabel att gå för egen maskin. Hon kommer då med förslaget att jag ska stoppa undan henne bakom ett par lådor och skåp så att jag kan leta efter ett fordon. Sagt och gjort, packat och klart. Och prinsessan är om inte i ett annat slott så åtminstone i en annan kartong. Äventyret fortsätter. Mannen kan återgå till att rädda världen. Som sig bör.

Utvecklarna Chair Entertainment är snabba med att påpeka att det ligger en bok (Empire av Orson Scott Card) till grund för manuset. Som om det vore en garant för kvalitet. Shadow Complex är en juvenil storysoppa kokad på lika delar rädda-prinsessan som rädda-världen, utan att för den delen bli Days of our lives-charmigt som de tidiga Metal Gear Solid-spelen. Valet av litterär förlaga, eller framförallt författare, har dessutom lett till ännu ett könsrelaterat aber. Orson Scott Card är utöver sci-fi-författare även medlem i styrelsegruppen för National Organization for Marriage, en grupp som verkar mot samkönade äktenskap. Orson Scott Card har bland annat sagt att samkönade äktenskap är ett hot mot demokratin. Det är uttalande som dessa som nu har resulterat i en bojkott av spelet som inspirerats av hans bok. Kritikerna menar att Shadow Complex är guilty by association.

Shadow Complex är en teknisk totalrenovering av det redan superba Super Metroid. Men på andra områden är det svårt att tro att Shadow Complex är en modernare kulturyttring. Om jag så hade minsta tillstymmelse till ryggrad så hade jag kanske, kanske, också sällat mig till klagosången. Men det har jag inte. Shadow Complex är ett av årets absolut roligaste spel och det bästa du kan bränna 1200 microsoftpengar på.

Så.

Case closed.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med:Kommentarer ( 16 )

Kul slutsats!

  (Quote)

Tommy P den 25 aug 2009 klockan 15:03

Det är väll inte unikt för Shadow Complex att vara könsstereotypt? Det är väll de flesta spel, tyvärr. Sen görs inte ett spel av enbart en person, jag tror nog att det är ett helt gäng på Chair som gjort spelet, och som alla har olika åsikter i alla möjlig kontroversiella frågor.

Spelet är iaf sjukt bra!

  (Quote)

Hagbard den 25 aug 2009 klockan 15:34

Det vore jättekul om film, litteratur, spel, arkitektur, bildkonst, konsthantverk, musik och scenkonst bara skapades av bra människor. Tyvärr är det sällan så.

Det mest intressanta med Shadow Complex-diskussionen är ju att Card inte haft något med produktionen att göra, dock. Och att folk på något sätt har fått för sig att han bränner alla sina royalties på anti-gay-movements när det inte finns någonting som supportar den slutsatsen mer än hans homofobiska uttalanden och lite ideellt arbete för en organisation som inte tycker att homosexuella ska få gifta sig.

  (Quote)

Carl-Johan Johansson den 25 aug 2009 klockan 17:35

Jag förstår inte riktigt MGS-liknelsen (om det ens var en liknelse). MGS1-3 innehåller ju inget stereotypt princessräddande.
Tvärtom så innehåller dom starka kvinnor, som både räddar och spöar huvudpersonen, och som dessutom ofta dör under spelets gång.

  (Quote)

Voxbrallan den 25 aug 2009 klockan 18:40

Hagbard: nej, spelvärlden formligen dryper av könsroller. Men intressant i det här fallet är att SC snor det mesta från SM bortsett från dess kanske mest betydande detalj. Jag tyckte att det var en rolig iaktagelse.

CJ: Helt rätt. Så länge spelet inte pryds av ”God hates fags”-plakat så är det alright för mig =)

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 25 aug 2009 klockan 19:55

Kan det vara så att vi har nått en ny punkt i spelutvecklingen? Spelet diskuteras inte bara som ett spel. Upphovsmännen tas fram (även om just Orson har grävts fram) och deras synpunkter analyseras.

Rykten gjorde ju gällande att Tom Cruise fick svårt med vissa filmroller efter sin Scientolog-anknytning, trots att han sprang från utomjordingarna i War of the Worlds istället för att åka med dem hem. Inte för att just Tompan är någon stor kulturman direkt, men han är nog mer välkänd än flertalet spelmakare.

Kan spelet i fråga komma att sönderanalyseras ur fel vinkel? Vad är fel vinkel för ett spel? Och om det finns en fel vinkel för ett spel har då Shadow Complex bytt kläder och blivit *flämt* konst?

Jag tror att något alldeles jätteroligt kan komma ur diskussionen om bakgrundsmaterialet. Jag har ännu inte betalat för ett eget exemplar så jag ställer mig lite frågande till hur viktig själva Shadow Complex-licensen var för spelet som spel. Licensen införskaffades. Den användes. Den är där.

Men varför?

Väntar med spänning på fortsättningen.

  (Quote)

Aglet den 26 aug 2009 klockan 00:03

Spelade klart spelet igår och din analys får sig en törn, avslutningsvis visar det sig att könsmaktförhållandet visst var helt upp och ner.

Håller förstås med om din avslutande kommentar: Ett av årets bästa spel!

  (Quote)

Ola den 26 aug 2009 klockan 14:40

Bra information om författaren! Även om jag självklart kommer spela klart SC… jag älskar ju filmen Avgrunden också och den ligger han ju tydligen bakom via en bok också…

  (Quote)

Augustus den 27 aug 2009 klockan 14:29

Ola: Har inte kommit så långt än. Ser fram emot en plotsnurr.

Augustus: Ja, shadow complex är för bra för att bojkotta. Grattis förresten till den 500:e kommentaren på Blog ’em up =)

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 27 aug 2009 klockan 14:35

Nu blev jag faktiskt så där barnsligt jätteglad! Vilken ära!

  (Quote)

Augustus den 27 aug 2009 klockan 18:24

Riktigt konstigt artikel. Vad är det du försöker säga egentligen?

  (Quote)

xux den 29 aug 2009 klockan 00:47

xux: han säger att författaren bakom spelet kanske är en dryg snubbe, att spelets genusvinkel är amerikanskt 50talistisk, men att spelet är kul ändå. Play and let play!

  (Quote)

stu den 29 aug 2009 klockan 10:05

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .