undisputed

Sportspel är ingen lek. Åtminstone inte för proffsatleterna. Nej faktum är att sportspelen är en enorm, ny marknad som intressenterna kastar sig över (Electronic Art ska exempelvis ha lagt sanslösa 300 miljoner kronor på licensrättigheter för NFL-spelare bara under 2007). Men sportspelen är också mer än så. Mer än ett sätt att bygga varumärken för idrottare och organisationer.

De är ett utmärkt föremål att utöva utpressning med.

Enligt ännu obekräftade rykten ska Zuffa, Ultimate Fighting Championships moderföretag, ha varnat fighters som tillhör organisationen för att synas i Electronic Arts kommande MMA-spel (Mixed Martial Arts). Om en fighter medverkar i spelet kommer de, enligt ryktet, aldrig att få tävla i UFC. Anledningen är att Zuffa skrivit kontrakt med konkurrerande THQ, som tidigare i år gav ut UFC 2009 Undisputed.

UFC har vuxit till MMA-världens största organisation (det sägs att man kontrollerar 90% av MMA-industrin), trots att några av de största namnen fortfarande saknas. För många har MMA blivit synonymt med UFC. Att signa upp för att få slåss i UFC innebär, för de flesta, också att ge upp alla rättigheter till både sitt namn och utseende i merchandisesammanhang.

Med Undisputed får nu UFC-bossen Dana White och hans kumpaner ytterligare ett strypgrepp på rookie-fighters som ännu inte lyckats göra sig ett starkt namn. Redan kände Jon Fitch vägrade att skriva på ett livslångt kontrakt inför Undisputed-släppet och hotades direkt med att kastas ut från UFC. UFC och Zuffa låser upp och säkrar, med alla medel. THQ lutar sig tillbaka, nickar och ser glada ut. För deras skull är de rättigheter man säkrade 2007 (och som gäller fram till 2011) både ett jättelikt guldkorn och en efterlängtad livlina för ett företag i nedförsbacke. Och med säkrade fighterlicenser är halva slaget vunnet.

Men THQ har ett problem. Visst, man har lyckats etablera sitt varumärke på bästa sätt, med försäljningsframgångar från konsumenthåll (en miljon sålda exemplar på en månad) och rosor från kritikerna. Men det är ändå EA Sports som utmanar.

Det går ju inte att räkna ut Electronic Arts. Inget annat spelhus hade vågat utmana om mästarbältet på samma sätt som EA kommer att kunna göra. Inget annat företag kan erbjuda en sådan chans för de fighters som faktiskt väljer att ta steget över till EA MMA (som sägs ha signat upp före detta UFC-mästarna Couture, Sylvia och – med största sannolikhet – Fedor). Den kanske allra mest intressanta frågan är vad det här kan komma att göra för sporten. Kommer EA MMA att i framtiden förknippas med en enskild organisation på samma sätt som Undisputed gör? Och vad skulle det i så fall innebära för cirkusen? Kan ett tv-spel rubba en redan skev maktbalans?

Tveksamt, om du frågar mig. Men det ska bli intressant att se vad EA kan göra när de för en gångs skull saknar licenser.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , ,Kommentarer ( 3 )

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .