header1

Den 11 mars 2009 publicerade vi det första inlägget på Blogemup.se. Vi skrev någonting om Louis Armstrong och jazz och citerade sedan Neil Armstrongs berömda oneliner från månlandningen. Vi var vansinnigt självgoda. Vi har tyvärr inte blivit ödmjukare sedan dess.

Sanningen var att vi inte hade någon aning om vad bloggen skulle bli. Vi hade en tanke, eller kanske snarare en instinkt, för det var en instinkt långt innan det blev en tydligt formulerad tanke, om att göra någonting annorlunda. Vi behövde en plattform för att skriva de texter vi ville skriva utan att behöva kompromissa med kommersiella tidningar och reklamfinansierade utrymmen. Speltidningar fokuserar ofta på specifika ämnen och spel, och de gör det väldigt bra. Vi var å andra sidan mer intresserade av saker som aldrig tycktes få ta plats i tryckta medier. Saker som därför väldigt sällan fick ta plats någonstans över huvud taget.

Det senaste året har vi nätt och jämnt överlevt. Vi är ledsna för det. Vi kommer att bättra oss från och med nu. Vi har gått genom skilsmässor, livskriser och hankat oss fram någonstans kring existensminimum, men vi är kvar. Vår inställning till bloggen har inte förändrats. Den är fortfarande det viktigaste vi har.

Nästa vecka kommer vi att utannonsera ett projekt som vi planerat länge på för att fira de fem år som varit. Förhoppningsvis kommer det att hjälpa oss att existera i fem år till. Vad vi vill säga tills dess är kort och gott: Tack. Tack för att ni finns, för att ni läser, för att ni gillar och för att ni inte håller med. Ni är anledningen till att vi orkar fortsätta.

Jimmy:

I dag är det fem år sedan jag, CJ och Gill sjösatte Blog ’em up. Bloggen skulle bli vår kombinerade jolle och livboj i ett stormigt hav. På den tiden var det inte så många i spelmedia som snackade genus, politik, källkritik eller pressetik. I det stora flödet av features, uppföljare, hjälpligt översatta Gamespot-nyheter och recensioner som började och slutade med en personlig anekdot fanns det inte plats för så mycket mer. En del har lyckligtvis hänt sedan dess. Spelmedia har åtminstone börjat diskutera könsroller, rasistiska stereotyper och analysera spel som om de vore värda en analys. Och på flera ställen nämns indiespel i samma andetag som de stora industriproduktionerna.

I vårt första inlägg parafraserade vi Neil Armstrong och beskrev Blog ’em up som ”ett litet steg för oss, ett jättekliv för internet”. I själva verket blev det ett jättekliv för oss.

Michael:

Mycket hinner hända på fem år. Under de här fem åren som gått sedan vi startade Blog ’em up har den alltid varit plattformen från vilken jag utgått. Det är här jag gör min röst hörd, men också här jag hämtar styrka och inspiration. Oavsett om det handlat om fantastiskt djuplodande texter om Bioshock, vassa samtidsbetraktelser, insamlingar till cancersjuka barn eller ärliga skilsmässo- och depressionsskildringar. Jag är stolt över vad vi åstadkommit, och jag är stolt över att så många varit med och läst och diskuterat med oss. Jag har tömt mycket av mig själv i den där bloggen, och nu representerar den mycket av vad jag – och mina fantastiska kollegor – faktiskt är.

Vi är Blog ’em up, Blog ’em up är vi. Länge leve oss.

Carl-Johan:

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Har det verkligen gått fem år?

Blog ’em up fanns där för mig när jag egentligen hade bestämt mig för att lämna spelskrivandet bakom mig. Bloggen var det enda som fick mig att ändra åsikt. Det är också den enda publikation där jag kan ställa mig bakom vartenda ord och skiljetecken som plitats ner. Folk tycker att det är löjligt med integritet idag, men utan den är vi verkligen ingenting.

Ingen annan kulturform än spelen gör mig så vansinnig och deprimerad på regelbunden basis, men ingen annan ger heller lika mycket tillbaka i sina bästa stunder. Vi ville vara en del av dialogen kring den. Det här har alltid varit drivkraften. Inga kompromisser. Ingen reklam. Inga ekonomiska intressen. Bara en stor tacksamhetsskuld till ett medium som vi ännu inte är i närheten av att betala av.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med:Kommentarer ( 11 )

GRATTIS, och framförallt bra jobbat!

Blog em up är i princip de enda spelskriverierna jag läser längre (även om det inte är ofta ;P).

Massa kärlek till er alla! <3

  (Quote)

Christoffer Hedborg den 11 mar 2014 klockan 18:21

Blog ’em up är ägigaste grejen i kvarteret. Så snackade man för fem år sedan, inbillar jag mig.

Fortfarande sant.

  (Quote)

Joakim Kilman den 11 mar 2014 klockan 18:50

Tyvärr är Blog ’em up fortfarande den enda svenska spelbloggen som är läsvärd. Ni är Morrissey, alla andra är Gallagher-bröderna.

  (Quote)

Niklas den 11 mar 2014 klockan 19:10

Tack för en bra blog och grattis!

  (Quote)

cactus den 11 mar 2014 klockan 19:47

Ett nöje att följa er resa. Må den fortsätta ett bra tag till!

Hipp Hipp…

  (Quote)

Skarlman den 11 mar 2014 klockan 20:05

På mitt Internet är ni bäst!

  (Quote)

Ola den 11 mar 2014 klockan 20:28

Mycket föredöme. Sådan kärlek.

  (Quote)

Dev Karnal Fridén den 11 mar 2014 klockan 20:41

Ni håller ett stadigt fort i all spelmisär. Tack ska ni ha!

  (Quote)

ElHUervo den 11 mar 2014 klockan 22:51

Skönt att höra att ni har fortsatta planer för bloggen, det vore oerhört sorgligt om den tystnade.

Keep fighting the good fight!

  (Quote)

Christoffer Holmbäck den 11 mar 2014 klockan 23:29

Kör hårt, ser fram emot nya inlägg! Solen lyser lite varmare varje gång man går in och ser att det finns ett nytt inlägg :)

  (Quote)

bauer den 13 apr 2014 klockan 11:57

grattis grattis!

  (Quote)

jonas den 29 jun 2014 klockan 00:28

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .