GOTY är inget man bara slänger sig med. Sure. Många gör ”humor” genom att ropa GOTY så fort Tråktivision släpper en teaser för ”Hajpat Spel 3: Explodination”. Men bland hängivna tv-spelare är ”Game of the year” inte så mycket en åsikt som det är Obestridbar Sanning. Det är så eftersom alla spel går att bedömas utifrånkategorierna grafik, ljud, spelbarhet och hållbarhet och därigenom räkna ut en konkret siffra som summerar respektive spels objektiva braighet.

Och eftersom spelarkulturen behandlar GOTY-summeringarna som facit blir de fullkomligt KNÄCKTA när någon missat deras favoritspel vilket – eftersom alla betygssiffror är objektiva och vetenskapligt testade mätinstrument – betyder att någon har FEL! I vilket fall är GOTY-titlar spelvärldens motsvarighet till Cannes-palmer och Oscars-gubbar.

Sedan fick jag ett pressmeddelande. Det löd:

”Dead Island – Game of The Year Edition”.

Verkligen? ”Dead Island”? Game of the year?

Vem sänkte kriterierna för GOTY-upplagor? Krävs det ingen Årets spel-titel med tillhörande konfettiregn och barnänglakörer? (Än mindre att någon faktiskt gillade spelet?)

Det visade sig att någon på Gamecritics.com uppskattade ”Dead Island” till den milda grad att han gick full retard och strax därefter ”GO-the fuck-TY!!!”. Men det stillade inte kaoset som uppstod. Och i dess vaka: akut GOTY-inflation.

Ett annat spel som nyligen smyckade sin box med ”Game of the year edition” är ”NBA 2K12”. Ett spel som till skillnad från ”Dead Island” inte lyckats plocka en enda ”GOTY” – men däremot ”26 Sports Game of the Year awards”, lovar ett pressmeddelande. Internet har inte varit så här upprört sedan P4 kallade Diablo 3 för ”skjutaspel”.

GOTY-diskussionen kan tyckas larvig. Men i grunden ställer det en annan, långt viktigare fråga. Kan du verkligen mäta ett spel med en matematisk formel?

Nej, nu skiter jag i det här och spelar lite ”Burnin’ Rubber 4” istället. The Game of the year edition, såklart.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: ,Kommentarer ( 7 )

Ha ha ha!

De borde döpa nya Kinect-utgåvan av Dragon’s Lair till GOTY-edition.

  (Quote)

Joakim Kilman den 25 maj 2012 klockan 17:19

Lol @ Kinect-Dragon’s Lair. Såg den precis på din Loading-blogg =)

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 25 maj 2012 klockan 22:22

Nästa steg borde ju vara att göra som filmbolagen gör med filmaffischerna och klippa ut omdömen ur sitt sammanhang från sarkastiska recensioner. ”Årets spel!” (om du gillar bajs). =)

  (Quote)

Aloysius den 29 maj 2012 klockan 13:40

Filmaffischer brukar ju dessutom stoppa in fem stjärnor vid varje lösryckt citat. Men inte betyg, utan grafiska element. Ganska smutsigt.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 29 maj 2012 klockan 22:46

Jag måste erkänna (jag kanske är lite trög) att jag innan jag läste det här inlägget inte fattat att GOTY Edition hade något med att någon verkligen hade behövt utnämna spelet till GOTY, utan att det mer var någon slags branschstandard för en (förhoppningsvis) buggfri och patchad version med lite expansioner och extra lull-lull. Årets bästa version av spelet typ. :P Å andra sidan har jag inte ägnat frågan sådär jättemycket möda…

  (Quote)

Aloysius den 01 jun 2012 klockan 11:18

Nej, jag kan inte påstå att jag ligger sömnlös på kvällarna och tänker på det. Men blev lite perplex när jag fick ett Dead Island Gory Edition-mail i lådan. Kändes lite otippat. =)

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 01 jun 2012 klockan 22:40

Tycker att NBA 2k12 är ett underskattat spel :P fast man måste ju såklart gilla basket då xD

  (Quote)

GmsmR den 16 jul 2012 klockan 20:09

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .