space-quest-overview

För drygt en månad sedan skrev jag om rabiata fans som ännu vägrat glömma bort den storhetstid som Sierra själva försökt sopa under mattan, i samband med att Activision släckte ner den delen av sitt community som fortfarande höll minnet av Police Quest, Gabriel Knight och Space Quest vid liv.

En del av fansen bestämde sig för att slå ihop en mängd små forum till The Sierra Gateway för att bevara minnet av spelen. Andra, som Martin Kool, bestämde sig för att förvara själva spelen istället.

Kool har på egen hand portat en mängd Sierra-klassiker med hjälp av javascript och gjort dem tillgängliga som browserspel via sin websida. Helt gratis. Hittills har han betat av Space Quest 1 och 2, Police Quest, Leisure Suit Larry och The Black Cauldron.

Och, visst. De flesta av spelen är väl inte så fantastiska längre. Och webversionerna är fulla av både buggar och glitchar och saknar sparfunktion (Kool jobbar på det). Men initiativet är i alla fall vackert.

Och det är som sagt skönt att veta att det finns de som inte glömmer. Även om Sierra nu är upplöst och Activision inte kunde bry sig mindre.

Uppdatering: Peter på Games & Godis skriver lite längre om saken här.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: ,Kommentarer ( 5 )

Det borde vara någons ansvar att se till att bevara spelen till eftervärlden, spelbara. Tänk om vi inte hade haft Lumieres film av ett tåg som anländer till stationen som visades 1895?

Vi måste bevara spelen, och se till att de är spelbara (alltså att utrustning finns, inte att orignal buggar tas bort). Att det går att ladda ner nya versioner av spelen till dagens konsoller är lovvärt, men det räcker inte. Kanske är detta något för stadsarkivet eller Statens Ljud- och Bildarkiv. Annars kommer vi glömma spelens utveckling.

  (Quote)

Hagbard den 23 Apr 2009 klockan 08:21

Fantastiskt initiativ. Sedan tycker jag att de tidiga Sierra-spelen är fruktansvärt tråkiga. Spelade några tidiga Space Quest- och King’s Quest-spel för en massa år sedan. Då var de ok men idag fyller de ingen som helst funktion.

Spelade en hel del King’s Quest VIII: Mask of Eternity när det begav sig (1998). Ett spel som var sjukt snyggt, tyckte jag då. Och så var det häftigt med riddare och svärd och grejor. Men det var förstås fullkomligt genomuselt.

Så här såg det ut:
http://www.youtube.com/watch?v=LLxrN2LjTy8

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 23 Apr 2009 klockan 18:41

Ang det Hagbard säger. Det är naturligtvis viktigt att förvara spelhistoria. Särskilt när den är så beroende på teknik som liksom förmultnar. Emulatorer är ju, enligt mig, en jättebra grej. Även om en del saker gets lost in translation.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 25 Apr 2009 klockan 17:09

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .