Jag köpte mig en ny spel-pc i år. För att fullt ut kunna bländas av spel som ”Diablo 3”, ”Battlefield 3” och ”The Witcher 2”. ”Visuella smällkarameller” som kräver hårdvara som kostar i storleksklassen ”liten bil”. Och jag har inte känt mig besviken, oavsett om jag lootat just på helvetets gräns, förlustat mig i östeuropeisk fantasysetting eller blastat fools i centrala Paris. Men årets kanske mest imponerande grafiska upplevelse hade jag ändå på en spelmaskin från 2004.

Det första som fångade mig med ”Ghost Trick: Phantom Detective” var nämligen dess utseende. Lofi-2D som putsats så nära HD det går att komma med en handfull pixlar. Animationer som ser ut att komma direkt från pennorna på Production I.G. Karaktärsdesign som känns mer fransk än japansk – och nästan helt lyckats skaka av sig Ace-seriens krusskjorte-ok.

”Ghost Trick” är ett detektivspel som låter spelaren ta rollen som ett mordoffer. Sissel är nämligen inte bara karaktären med årets kanske mest orimliga frisyr, han är också väldigt, väldigt död. Men det finns något som gör honom speciell. Han kan utföra Ghost tricks. Genom att resa till ögonblicket precis fyra minuter innan någon dör kan han undersöka – och kanske till och med förhindra – mystiska dödsfall. Till sin hjälp har han ett par andevänner och förmågan att röra på döda ting.

”Phantom Detective” är ett lättsamt deckarspel som landar någonstans mellan tv-serierna ”Dead Like Me” och ”Psych” i känslospektrat. Det bär fortfarande med sig en del av sakerna som gjorde att jag aldrig riktigt kunde ta till mig ”Ace Attorney” – men är tillräckligt originellt och unikt för att stå egna ben. Det är charmigt och engagerande, en vacker avart och arvtagare till en genre som såg sina glansdagar komma och gå någon gång på 90-talet (men fortfarande genererar fantastiska spel). Men det är inte bara på djupet det imponerar – utan också på ytan. Det finaste spel jag spelat i år var på en frimärksstor DS-skärm, inte en 24-tums datorskärm.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: ,Kommentarer ( 2 )

”Phantom Detective” är ett lättsamt deckarspel som landar någonstans mellan tv-serierna ”Dead Like Me” och ”Psych” i känslospektrat.

Du skrev det där bara för att jävlas med mig eftersom jag inte har en DS, eller hur?

  (Quote)

Carl-Johan Johansson den 10 Dec 2011 klockan 14:14

Haha ja, faktiskt. Puss.

  (Quote)

Michael Gill den 11 Dec 2011 klockan 13:09

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .