Spel som lyckas ta tillvara på klubbkulturen har en sällsam förmåga att träffa rätt. När ”Wipeout” tonsatte svävande polygonskepp till Chemical beats så var soundtracket kanske för första gången i spelhistorien lika viktigt som spelet det ljudsatte. När Tetsuya Mizuguchi plockade lika mycket inspiration från Disney-filmen ”Tron” som från Tokyos nattklubbar blev resultatet ”Rez”. En shooter där lasern blir en taktpinne och varje explosion bidrog till de elektroniska rytmerna.

Christoffer Hedborgs ”Cathode rays” är även det ett spel sprungen ur samma genpool: den som stavas ”unts-unts-unts”. ”Cathode Rays” ser ut som Pink Floyd-omslaget ”Dark side of the moon” fast med Jean Michel Jarres lasershow som fond. Och på detta har Mattias Häggströms lagt lager efter lager av knorrande syntar som ligger och skaver mot varandra. Det låter lika förhäxande som det ser ut.

I grunden är det ett pussel där du guidar flera pulserande laserstrålar simultant genom rymden. I takt med att du kommer längre in i spelet blir lasershowen ännu mer storslagen. När du sedan ska rikta strålarna mot roterande spegelytor blir ”Cathode rays” en närmast poetisk spelupplevelse. En det slår gnistor om. Och ett kvitto på att Hedborg är ett av de viktigaste namnen på den svenska indiescenen just nu.

Det går att dra ett rakt streck från ”Wipeout” till ”Cathode rays” via avstickare som ”Rez” och ”Lumines”. Det är ett spel som utforskar sambandet med interaktiva upplevelser och klubbmusik. Eller snarare låter dig utforska det genom en svindlande rymdodyssé som lämnar glödande spår i natthimlen.

Spela Cathode rays.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: , ,Kommentarer ( 7 )

Jag älskar det här spelet.

  (Quote)

Carl-Johan Johansson den 04 Dec 2011 klockan 00:43

Jag älskar det här spelet.

  (Quote)

Anton Albiin den 04 Dec 2011 klockan 20:23

Jag skriver om ett av årets fetaste webbläsarspel utan att droppa en länk.

http://www.kongregate.com/games/Nejduvetinte/cathode-rays

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 05 Dec 2011 klockan 09:33

Fastnade på pusslet Pieces men blev nog så indragen under tiden. Smart, snyggt och bra jävla musik.

  (Quote)

NuYu den 05 Dec 2011 klockan 22:54

Cathode rays är ett spel man återkommer till. Nuyu, har du kommit till spegelprismerna än? Då exploderar spelet, liksom ditt mind!

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 06 Dec 2011 klockan 09:34

Det har jag. Och det gjorde det. Pieces är en bana som både arbetar med rörande spegelprismer, fyra färglinjer och ”sköldar” i flera färger som enligt ett visst mönster återkommer och försvinner. Lite för mycket att hålla reda på när klockan närmade sig elva, kände jag. Men lär återvända.

  (Quote)

NuYu den 06 Dec 2011 klockan 17:22

You’ll come back. They always do.

  (Quote)

Jimmy Håkansson den 08 Dec 2011 klockan 00:20

Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .