Nu när jag skriver det här tynar ”The Expendables” bort till tonerna av Thin Lizzys ”The boys are back in town”. Att dra det kortet i ett inlägg om ”Renegade ops” är jävligt gjort. Men fortfarande. ”Renegade ops” är marinerad i lika mycket bromantik – till ett soundtrack av skallande cromagnon-pannor – som ”The Expendables”. Men å andra sidan. Då ”Expendables” mest känns som en korvfestsreunion för förhistoriska actionhjältar innan de checkar in i seniorboendet framstår ”Renegade ops” som en kreativ revolution. Om huvudkaraktären i ”Renegade ops” ser ut (och beter sig) som Dudebros och Major Lazers kärleksbarn är själva spelet vad som skulle hända om ”Geometry wars” smög sig in i ”Desert strike” med en påse micro machines-bilar. Alltså en enda stor actionfest med småbilar i tropiska krigszoner pyntade med palmer, raviner, hyddor och explosioner. Det är också den bästa twin stick-shootern sedan ”Dead nation”. Och det ”Renegade ops” tar med sig till festen istället för zombier är däck som slirar i lera, tjuter på asfalt och bilar som beter sig som bilar gör mest – lynnigt. Med vänster spak styr du fordonet och med höger skjuter du. Om det är något som drar ner helhetsintrycket så är det levelsystemet som aldrig lyfter och att uppdragens delmål har en tidsgräns som ibland blir alldeles för snäv.

Anledningen varför jag för några rader sedan kallade ”Renegade ops” på gränsen till revolutionärt är inte spelet i sig, utan hur det kom till. När jag intervjuade Dices vd Karl Magnus Troedsson med anledning av ”Battlefield 3”-lanseringen så berättade han hur hundratals utvecklare jobbat med spelet i flera år. När svenska Avalanche förlöste ”Renegade ops” så krävde det ett team på knappt tolv personer.

I det sammanhanget känns ”Renegade ops” som en betydligt mer hållbar lösning. Även om det, rent spelmässigt, brinner upp i takt med sina explosioner. Men till skillnad från ”Expendables” är det kul så länge det varar.


Prenumerera på kommentarer Kommentarer | Trackbacks |
Taggad med: ,Skriv en kommentar


XHTML: Följande taggar är tillgängliga: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


© Copyright 2013 Blog 'em up .